Májusban látogat újból Magyarországra Jane Goodall

Májusban látogat újból Magyarországra Jane Goodall

Májusban látogat ismételten Magyarországra Jane Goodall világhírű főemlőskutató – hangzott el a rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón Budapesten.

A magyar nézők két év után május 17-én találhatja szemben magát újból a kutatóval, aki arról fog beszélgetni Frei Tamással az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Szimpózium Centrumában, miként lehet úgy élni a fejlett világban és Magyarországon, hogy az ne okozzon természeti kárt a Föld fejletlenebb térségeiben – közölte Bitter Zsuzsanna, a Jane Goodall Intézet elnöke. A beszélgetést az intézet és az Élet Katedrális együtt szervezi.

Hozzáfűzte: a 84 éves főemlőskutató május 18-án avatja fel a róla elnevezett tanösvényt a II. kerületi Vörös-kőváron, amely a Magyar Madártani Egyesület (MME) Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya által 2011-ben elindított haragossikló élőhely-védelmi program egyik színtere.

Az avatáson Jane Goodall főképpen a gyermekekhez szólva tárja a közönség elé a környezettudatos neveléssel foglalatoskodó Rügyek és gyökerek mozgalom alapelveit – nyomatékosította Bitter Zsuzsanna. A Jane Goodall tanösvény április 15-től várja az érdeklődőket a nézők részére.

Jane Goodall a főemlőskutatás forradalmasítójaként ismert, 1967-től 2003-ig a Gombéi Természetkutató Intézet igazgatója volt. Előadásai óriási népszerűségnek örvendenek az egész világon. 1977-ben megalakította a Jane Goodall Természetkutató Intézetet.

A környezetvédelembe a jövő nemzedékeit is bevonva 1991-ben Tanzániában megvalósította a fiatalok környezettudatos nevelését célzó Rügyek és gyökerek hálózatot, melynek munkájában a Föld csaknem 100 országában vesznek részt fiatalok és gyerekek. Magyarország 2006-ban, a Rügyek és Gyökerek Egyesület megalakításával csatlakozott a hálózathoz, amely 2010 óta Jane Goodall Intézet néven folytatja tevékenységét.

Jane Goodall számtalan díj és elismerés birtokosa, 2002 óta az Egyesület Nemzetek Szervezete (ENSZ) békenagykövete, 2003-ban megkapta az Asztúria hercege díjat, 2004-ben mindazonáltal az angol Birodalom lovagja lett.

mti