Magyarországon speciális kettős műtétet hajtottak végre Szegeden

Magyarországon speciális kettős műtétet hajtottak végre Szegeden

Egy páciensen két szív-érrendszeri műtétet hajtottak végre a Szegedi Tudományegyetem orvosai – tájékoztatta az intézmény a sajtó képviselőit.

Világviszonylatban is mindössze egy-két a mostanihoz hasonló esetet ismertettek, Magyarországon ugyanakkor ilyen vegyített beavatkozást ezidáig még nem végeztek – közölték.

Egy 85 éves férfin transzkatéteres aortabillentyű-beültetést és – hasi artériás értágulat okán – fedett stentbeültetést hajtottak végre. A beavatkozás egész egészében metszés nélküli technikával történt.

A közlemény idézi Palásthy Zsolt érsebészeti profilvezető főorvost, aki kijelentette, hogy a technika és a személyi feltételek fejlődése révén napjainkra megvalósulhatott egy pár éve még elképzelhetetlennek hitt műtét. Ezt a beavatkozást ezelőtt csak egy nyitott szívműtét ezután egy másik időpontban végzett nagy hasi érműtét formájában lehetett volna véghezvinni.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban az intervenciós kardiológiai és az érsebészeti munkacsoportok szoros együttműködésében végezték a műtétet.

Világszinten is nagy hatása lehet a most elvégzett szegedi műtétnek, mivel olyan sajátos helyzetet oldottak meg az orvosok, amelyiknek operatív és klinikai tapasztalatait megosztva ennek a műtétnek a rizikója is tovább csökkenthető – áll a közleményben.

Hozzátették: lesznek még hasonló beavatkozások, ehhez egy komplex kardiovaszkuláris kiválósági centrumot szeretnénk kialakítani a közeljövőben.

mti