Magyar vállalat jelent meg a piacon egy új, a korábbiaknál hatékonyabb Lyme-kór diagnosztikával

Magyar vállalat jelent meg a piacon egy új, a korábbiaknál hatékonyabb Lyme-kór diagnosztikával

Piacra lépett a legfrissebb, magyarok révén alkotott továbbfejlesztett labordiagnosztikai eljárás a DualDur, amely azonosítja a kullancsok által terjesztett Lyme-kór okozóját a betegség bármely időszakában, akár már a csípést követően egy héten belül is – közölte a fejlesztő Lyme Diagnostics Kft. a sajtó képviselőivel.

A fejlesztés az Európai Bizottság Horizont 2020 programjának 1,1 milliárd forintos segedelemével valósult meg, melynek megközelítőleg 90 százalékát magyarországi intézmények, vállalkozások, alkalmazottak kapták meg a támogatott cégen át.

Mint írták, a Lyme-kór minden évben 10 ezer embert érint Magyarországon, és az országban minden második-harmadik kullancs fertőzött. „Ha a betegséget nem ismerik fel a kiindulási szakaszban, és hosszabb ideig kezeletlen marad, később szívizomgyulladás, szívritmuszavar, ideggyulladás, vagy akár bénulás is kialakulhat” – hangoztatta Kolbenheyer Erik főorvos a közleményben.

A betegség diagnosztizálására a magyar Lyme Diagnostics Kft. innovációs fejlesztése jelenthet megoldást, amely Európa-szerte sajátos technikával képes korán, akár már a csípést követően egy-két napon belül felismerni a kórokozót. Ennek egyik oka, hogy a korszerű módszer a baktériumok kimutatásán alapul, nem mindazonáltal az immunválaszon, amely sok betegben későn vagy egyáltalán nem alakul ki. Ezt a technikát Bózsik Béla Pál főorvos, a Lyme Diagnostics Kft. akadémiai igazgatója hozta létre, sötétlátóteres mikroszkópia alapján, az Országos Közegészségügyi Intézetben.

A Lyme-kórt a laboratóriumban direkt és indirekt vizsgálatokkal tudják tesztelni: az indirekt vizsgálatok a szervezet immunválaszát mutatják ki, a direkt vizsgálatok mindazonáltal magát a kórokozót, vagy annak egy részét. Egy átlagos betegségnél a tradícióknak megfelelő módszerek a tenyésztés vagy az ellenanyag-teszt, ezek pedig nem sikeresek a Lyme-kór tekintetében, tenyészteni mert kis eséllyel, hónapok alatt lehet, az immunválasz ugyanakkor az esetek többségében nem mérhető, vagy ki sem alakul – mondta Bózsik András Pál, a Lyme Diagnostics Kft. ügyvezetője. Kijelentette még: a DualDur nem kizárólag kimutatja a kórokozót, de statisztikai elemzésekkel és mesterséges intelligenciával megbecsüli annak a szervezetre gyakorolt hatását is – tünetes vagy tünetmentes –, mindent összevetve felülmúlja a direkt módszereket is. A rendszer által közölt információmennyiség lényegesen meghaladja a korábbi analitikai eljárások információtartalmát.

Közölték: a projekt alatt a Lyme Diagnostics Kft. elvégezte Európa legnagyobb Lyme-diagnosztikai klinikai kutatását 6 közép-európai állam 8 vizsgálóhelyén, 400 alany bevonásával. A vizsgálat igazolta, hogy a teszt érzékenysége 60 százalékkal magasabb a ebben a pillanatban leggyakrabban alkalmazott, specialista szolgáltatótól beszerzett Lyme-teszthez viszonyítva. A DualDur a betegek 96 százalékát tudja azonosítani, mindent összevetve nagy biztonsággal lehet használni szűrővizsgálatként a klinikákon, az aktuális eljárásokat kiegészítve.

Elmondták, a Lyme Diagnostics Kft. 2012 óta gondot fordít a DualDur sejttechnológiai folyadék és módszer piaci bevezetésének előkészítésével, klinikai vizsgálatának megtervezésével, lebonyolításával és az engedélyek megszerzésével.

A Kft a vizsgálatokat elsődlegesen laboratóriumi partnereken át végzi, négy világszinten utánozhatatlan, saját fejlesztésű vizsgálata van, melyeket nemrég vezettek be: a DualDur automata vizsgálat ezekből a vezető produktum, amely a Lyme-kórt okozó Borrelia-fertőzés tényét állapítja meg. A kapacitások az automatizált rendszereknek hála éves szinten minimálisan 20 ezer vizsgálatot jelenthetnek automatánként, jelen pillanatban két automata áll rendelkezésre.

Ezeken kívül a cégnek vannak olyan vizsgálati csomagjai, amelyek más laboratóriumokban is elérhetők. Ezeket laborpartnereik szolgáltatásaiból válogattuk ki és rendezték sajátos csomagokba, hogy a kullancsok által okozott fertőzések újabb lehetséges jeleit tárják a diagnosztizáló orvos elé.

Pillanatnyilag csak fizetős teszteket tudnak biztosítani, a társadalombiztosítási finanszírozás egy többéves folyamat lehet.

A Lyme Diagnostics Kft. a tavalyi évben még a modern műszaki megoldás fejlesztését és engedélyeztetését csinálta, mindent összevetve kereskedelmi árbevétele minimális, 730 ezer forint volt. A szolgáltatás idén májusban indult, az árbevétel nagy részét a laboratóriumi partnerek realizálják. A Lyme Diagnostics Kft. a készülékek és szoftverek bérbeadása, a fogyóeszközök biztosítása és a know-how rendelkezésre bocsátása után realizál árbevételt partnereitől. A vállalat 14 embert foglalkoztat.

Az egész fejlesztés 4 millió euró befektetést igényelt, ebből 3,5 millió euró az Európai Uniótól kapott közvetlen segítség volt.

A társaság egész árbevételét ebben a pillanatban is a DualDur módszer tökéletesítésére és újabb módszerek kidolgozására fordítja, több internacionális fejlesztési partnerrel tervez együttes kutatásokat az Egyesült Államok, Franciaország, Belgium, Olaszország, Ausztria és Magyarország területén.

mti