Magyar filmalkotásokat díjaztak Spanyolországban és Varsóban

Magyar filmalkotásokat díjaztak Spanyolországban és Varsóban

Magyar sikerekkel zárult a hétvégén a Sitges-i Internacionális Fantasztikusfilm Esemény Spanyolországban és az A-kategóriás Varsói Internacionális Filmfesztivál is: a borzongató mozifilmek nagy presztízsű internacionális seregszemléjén a Drakulics elvtárs című filmért Bodzsár Márk a legjobb forgatókönyv díját nyerte, Lengyelországban Felméri Cecília Spirál című filmjét elismerő oklevéllel, Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című alkotását FIPRESCI díjjal jutalmazták – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) a sajtó képviselőit.

Az 53. Sitges-i filmfesztivál tekintélyes szakemberekből álló zsűrijében például Mary Jo Marky, a Csillagok háborúja: Az ébredő Erő és a Lost – Eltűntek széria vágója döntött a rangos díjakról. Bodzsár Márk, Jakab Juli és Tasnádi István segédkezésével készült nagy sikerű vámpír-retró-kém-vígjátékát már nagyon sok rangos esemény tűzte műsorra nemzetközileg és a hazai mozikban 2019-ben a legnézettebb magyar filmek egyike volt.

Felméri Cecília első mozifilmje, a Spirál világpremierje a lengyel főváros A-kategóriás internacionális filmfesztiválján volt. Az első és második filmeket bemutató versenyprogramban a magyar-román koprodukcióban készült lélektani krimi elismerő oklevelet nyert. Az Európai Filmdíjas Borbély Alexandra, Bogdan Dumitrache, és Kiss Diána Magdolna főszereplésével készült Spirál november 19-től megfigyelhető országszerte a mozikban.

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című kedves drámáját a filmkritikusok internacionális szövetség, a FIPRESCI zsűrije díjazta Varsóban. A Stork Natasa és Bodó Viktor főszereplésével készült drámát immáron nagyjából tízezren látták a hazai mozikban. Fesztiválkörútja vezető európai fesztiválokkal párhuzamosan Ázsiában és Amerikában folytatódik.

Mindhárom díjazott alkotás az NFI segítségével készült.

mti