Magyar fejlesztésű appok, melyek meghódították a világot

Magyar fejlesztésű appok, melyek meghódították a világot

Telefonunk alkalmazás-áruházát böngészve számtalan olyan sikeres app-pal találkozhatunk, melyekről viszont nem gondolnánk, hogy magyar fejlesztésűek. Ezek időnként sokkal népszerűbbek külföldön, mint idehaza, akár tízmilliós letöltést is generálhatnak a Föld távoli pontjain. A DogByte, a VIMAGE, a GPS Status, az AIDA64, ugyanakkor a BIMx hasonlóképpen ilyen, sőt, az AppGallerynek hála utóbbi – a hazai fejlesztésű appok közül egyedüliként – már Kínában szintén rendelkezésre áll. A Huawei Technologies Hungary különféle módon is támogatja, hogy a hazai fejlesztők alkalmazásait az egész világon a lehető legtöbb felhasználó megismerhesse.

Ösztönző, nyílt fejlesztői környezet

A Huawei Mobile Services (HMS) ökoszisztéma azokat az alkalmazásokat és szolgáltatásokat magába foglalja, amit napjainkban már milliónál is több fejlesztő létrehoz. Mivel a felhasználók sokmillió alkalmazás közül válogathatnak, komoly eredmény, ha egy magyar fejlesztésű alkalmazás nemcsak itthon, hanem a Föld távoli pontjain, példaként Dél-Amerikában, vagy Oroszországban is ezernyi letöltést generál.

„A Huawei Technologies a HMS mestereivel és az AppGalleryvel olyan páratlan fejlesztői és támogatói környezetet formált ki, amely a sokféle megoldás mellett ösztönzi és támogatja a hazai fejlesztőket. A nyitott fejlesztői platformnak, sőt még a különféle integrációs KIT-eknek hála a készülő új alkalmazások stabilabban futnak és egyszerűbben integrálhatók a HMS rendszerébe, mint az ezek nélkül készültek. Ezáltal több millió felhasználó ismerheti meg azokat nemzetközileg” – mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary Vásárlói Üzletágának marketing igazgatója.

VIMAGE

A 2017-ben bemutatott Vimage egy olyan képszerkesztő alkalmazás, mely eltérő mozgó elemekkel kelti életre az állóképeket. A különféle mozgó effektek és animációs technikák hozzájárulásával valódi műalkotássá változtathatók a fotók. A Vimage pillanatnyilag több mint egymillió letöltésnél jár az AppGalleryben, a felhasználók mindazonáltal 4,8 csillagra értékelik az appot.

A Vimage 2019-ben megnyerte az AppGallery Év Applikációja díjat. Az app fejlesztőit a Huawei meghívta a HMS központjába, ezenkívül az újabb fejlesztés érdekében külön tesztkészüléket is kaptak, hogy a HMS legfrissebb funkcióit első kézből próbálhassák ki. Legmodernebb alkalmazásukat, az EXPOSE-t, első alkalommal a Huawei AppGalleryben mutatták be.

BIMx

A BIMx Lab építőipari alkalmazás támogatásával az építkezők saját mobileszközeiken nyithatják meg a tervfájlt, és 3D-ben megnézhetik, virtuálisan bejárhatják leendő ingatlanjukat. A megbízók a tervezés folyamatát a korábbi gyakorlatoktól eltérően naprakészen, átláthatóan és virtuális élményként követhetik végig, elkerülve ezzel az egyeztetés esetén a félreértéseket.

A BIMx Lab a Magyarországon fejlesztett alkalmazások közül egyedüliként március vége óta már a kínai AppGalleryben is megtalálható, attól fogva Kínában több száz letöltésnél tart.

DogByte

A nagyszámú komoly alkalmazás mellett játékot szintén fellelhetünk magyar fejlesztőktől. A DogByte Off The Road egy olyan, úgynevezett „sandbox” játék, ahol különféle járműveket lehet vezetni, valamint feladatokat megoldani egy nagy, bejárható, felfedezhető terepen. A játékmenet alatt heterogén teherautók, helikopterek, és hajók vásárolhatók. Az app 2018 óta válik hozzáférhetővé az AppGalleryben, akkortól összesen 40 millió letöltést generált, első sorban Közép- és Dél-Amerikából, ugyanakkor Oroszországból és a Dél-Kelet Ázsiai régióból.

GPS status

A GPS Status mindazoknak lehet igazán hasznos, akik műhold-alapú navigációt használnak. A 2020 decemberében megjelent alkalmazás megmutatja a felhasználó fölött levő műholdakat, nyújt támogatást a gyorsabb lokációkeresésben. Azonkívül másfajta funkcióként magába foglal GPS koordinátára elvezető radart és egy szenzor-diagnosztikai segédet.

Az alkalmazást az AppGalleryből eddig csaknem 60 ezren töltötték le, első sorban Németországban, a Fülöp-szigeteken és Oroszországban.

AIDA64

Ha Androidos okostelefonból tabletből, okosórából és tévéből alapvető fontosságú diagnosztikai információkat szeretnénk kiolvasni, akkor az AIDA64 alkalmazás nyújt támogatást ebben: 13 oldalon szolgáltat adatokat a processzorról, háttértárról, GPU-ról, hálózati csatolókról és érzékelőkről. 2019. októberében jelent meg az alkalmazás az AppGalleryben, és másfél hónapja érte el az egymillió letöltést.

Több mint 260 magyar app

A Huawei saját alkalmazásboltjában örökösen jelennek meg neves hazai és internacionális applikációk. Jelen pillanatban 260 magyar fejlesztésű app válik hozzáférhetővé az áruházban. A hazai AppGallery-felhasználók aktivitása emelkedett, a felhasználók számát nézve Európa Top 10 országa közt volt Magyarország előző évben. Az AppGallery még mindig a Föld három leginkább közkedvelt alkalmazásáruházainak egyike, nemzetközileg 530 millió havi aktív felhasználóval.

A Huawei folytatja a HMS ökoszisztéma beruházásait és bővítését, elsődlegesen a HMS-alapú telefonokra és táblagépekre összpontosítva. 2021-ben eddig már 1 milliárd dollárt fektettek a HMS-be. Céljuk az, hogy a Föld legjobb 10 ezer alkalmazásának 90%-a elérhető legyen az AppGalleryben még idén, azonfelül az alkalmazásáruházban elköltött összeg 800 millióról 1,5 milliárd dollárra növekedjen.

„Büszkék vagyunk arra, hogy egyre több magyar fejlesztő dönt úgy, hogy a HMS rendszerébe is integrálja alkalmazását. A Huawei Technologies Hungary és a HMS csapata elkötelezett és mindent megtesz azért, hogy a hazai fejlesztőknek is megadhassák azt a lehetőséget, hogy alkalmazásaikat az egész világon több millió HMS felhasználó is megismerhesse. Kíváncsian várjuk, melyik magyar okostelefonos app lesz a következő, ami meghódítja a világot” – mondta Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary Vásárlói Üzletágának marketing igazgatója.