Magyar borok a Vinitaly olasz szakmai vásáron

Magyar borok a Vinitaly olasz szakmai vásáron

Újból önálló standdal mutatkoznak be a magyar borok a Vinitaly internacionális borászati programon és szakmai vásáron, amely az olaszországi Veronában nyílt meg.

Magyarország hosszú idő után első alkalommal vesz részt újból nemzeti standdal ezen a rangos szakmai eseményen – nyomatékosította Szilágyi Melinda, a milánói magyar főkonzulátus gazdasági attaséja.

A római magyar külképviselet és a milánói főkonzulátus finanszírozásában négy első osztályú magyar borásznak tudtak lehetőséget adni a Vinitalyn való részvételre. Ketten a tokaji, ketten a balatoni borvidékről érkeztek: a Laposa Birtok Badacsonytomajról, a Egész kör Pincészet Badacsony-Hegymagasról, az Árpád-hegy Pince Szerencsről és Orosz Gábor Mádról.

A magyar borászok a nyitónapon és sajtónyilvános szakmai borkóstolókon mutatják be borkülönlegességeiket, emellett újabb magyar borok is bemutatkoznak az olasz szakmai közönségnek és a vásár látogatóinak.

Az április 18-ig tartó Vinitaly a Föld legnagyobb borászati témájú expójának számít. Az 1967 óta minden évben megszervezett szakmai vásáron az idén csaknem 4300 bemutató vesz részt harminc országból. A veronai vásártéren több mint 95 ezer négyzetméteren zajló rendezvényre több mint 150 ezer látogatót várnak Olaszországból és az egész világból szakmai és vállalkozásbeli találkozókkal, az internacionális gasztro- és borászati szakterület képviselőivel, politikusokkal és a szaksajtó részvételével.

A milánói főkonzulátus adatai alapján Magyarország 2016-os borexportja 663 893 hektoliter volt, melynek értéke 27 898 millió forint volt. A 2017-es év első nyolc hónapjában a borexport értéke 20 százalékkal, a volumene mindazonáltal 31,5 százalékkal növekedett az azt megelőző év azonos időszakához képest.

mti