Madárlakópark-sétányt osztottak ki a debreceni Nagyerdőben

Madárlakópark-sétányt osztottak ki a debreceni Nagyerdőben

Madárlakópark-sétányt alakítottak ki a debreceni Nagyerdő parkerdei területén, a 16 állomásos sétányt nyújtották át.

Keszthelyi Nikoletta, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kormány kardinális környezet- és természetvédelmi célja, hogy megőrizze a Kárpát-medence, benne Magyarország természeti értékeit, élővilágának sokszínűségét, és ebbe a munkába bevonja az önkormányzatokat.

Keszthelyi Nikoletta a zöldterületek bővítéséről szólva kiemelte: az elmúlt ötven évben 30 százalékkal növekedett az erdősített területek nagysága, 2019-ben hirdették meg az országos fásítási programot, benne az Újszülöttek fája kezdeményezéssel.

A program keretében 2030-ig minden újszülött után tíz fát ültetnek el, múlt évben már 1,1 millió fát sikerült mindent összevetve elültetni – tette hozzá.

Szólt arról is, hogy a kormány megkülönböztetett célja a klímasemlegesség elérése 2050-re, ennek részeként jó néhány program indult, akárcsak a zöld busz program, amelyhez Debrecen az elsők közt csatlakozott, és már 12 elektromos busz közlekedik a településben.

Részt vesz a település a levegőminőség javítására indított kezdeményezésekben, a közösségi kertek kialakításában is, a Civaqua program mindazonáltal a térség vízutánpótlásának javításában jelent megoldást a következő években – sorolta a helyettes államtitkár.

Keszthelyi Nikoletta közölte még: a szemléletformálást támogatja példaként a Te szedd! mozgalom, amelybe immáron nagyjából ötszáz tanítási intézmény és közösségi csoport társítható be, vagy a Tisza és mellékfolyóit a műanyag palackoktól megtisztítani hivatott program, amit előző évben 30 millió forinttal támogatott a tárca.

A környezetvédelmi nevelést szolgálják a zöld óvodák, 1100 ilyen óvoda üzemel az országban, minden negyedik gyerek már zöld óvodába jár, az iskolakert program keretében ugyanakkor 290 intézményt, több mint ötvenezer diákot értek el – mondta.

Keszthelyi Nikoletta értékelése alapján e programokhoz jól illeszkedik a debreceni madárlakópark-sétány kialakítása, ahol interaktív módon ismerkedhetnek a kíváncsiskodók az erdőben élő madarakkal, állatokkal.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere azt mondta, a madárlakópark-sétány kiemelkedő újítás eredménye: a sétány mentén a parkerdőben 16 állomást alakítottak ki, mindenhol más-más típusú madárodút helyeztek el. Az odukra egy-egy oszlopon található madársziluett hívja fel a figyelmet, a rajta található QR-kód hozzájárulásával ugyanakkor egy rövid videofelvételt indíthatnak el a kíváncsiskodók, amelyen mesterek beszélnek az adott madárfajról – fűzte hozzá.

Az alpolgármester felidézte azt, hogy a debreceni Nagyerdő az állam első természetvédelmi kiterjedése, melynek védelme ma is kötelessége a településnek.

A madárodúk mellett lepkeházat, békalakot, rovarhotelt és süngarázst is elhelyeztek a sétányon, az erdő lakói már ismerkednek ezekkel, de már van olyan madárodú is, amelybe beköltözött a lakója – hangzott el az átadáskor.

mti