Lengyel Történelmi Múzeum épül Varsóban

Lengyel Történelmi Múzeum épül Varsóban

Az állam legnagyobb múzeuma lesz a Lengyel Történelmi Múzeum, az intézmény várhatóan 2020-ig nyílik meg Varsóban – hozta nyilvánosságra egy rádióinterjúban Jaroslaw Sellin lengyel kulturális miniszterhelyettes.

Sellin emlékezett: a Lengyel Történelmi Múzeum 2006 óta funkcionál, de székhely, telek nélkül. Ezzel arra utalt, hogy a tárgyakat, emlékeket összegyűjtő, külső tárlatokat szervező, a lengyel történelem népszerűsítésével munkálkodó intézménynek évek óta csak egy kisebb létesítmény áll rendelkezésre Varsó belvárosában. Évekig gondot okozott mivelhogy korrekt színtér kiválasztása.

A miniszterhelyettes arra hívta fel a figyelmet, hogy a múzeumot nemrégen kezdték építeni Varsóban, a Visztula bal szélén álló 19. század eleji erőd, a Citadella területén. Arra vonatkozóan, hogy az intézményt az eredeti elképzelések alapján novemberben, Lengyelország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából adták volna keresztül, Sellin hangoztatta: az időpont nagy valószínűséggel 2019-2020-ra tolódik el, egyes részeket ugyanakkor ezelőtt is átadhatnak.

A Lengyel Történelmi Múzeum kiállítási kiterjedése országos viszonylatban a legnagyobb lesz és a második világháború óta a legdrágább kulturális beruházásról van szó.

A múzeum kiállítótermei az ezelőtt ismertetett elképzelések alapján csaknem 7 ezer négyzetméternyi területet foglalnak el. Az intézmény része lesz a Citadellában már részben létrehozott múzeumi negyednek, amely magában foglalja ezt követően például a Lengyel Hadtörténeti Múzeum új épületét, tetejébe a 2015-ben megnyílt Katyni Múzeumot is.

A Lengyel Történelmi Múzeuma közel 500 millió zlotys (csaknem 37 milliárd forintos) beruházásként épül. A tárgyi emlékeket most is gyűjtik, a kiállítások a már létező lengyelországi múzeumok egyes nagyszerű műkincseit is egy helyen összpontosítják. Az elképzelések alapján multimediális szerkentyűk felhasználásával időrendi és tematikus bontásban hasonlóképpen szemléltetik ezután Lengyelország több mint ezer éves történetét a korszerű épületben.

mti