Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában

Lajkó Félix és Balázs János ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában

Lajkó Félix hegedűművész és Balázs János zongoraművész ad koncertet a Cziffra György-emlékév programjában április 9-én Zalaegerszegen.

A zalaegerszegi koncert a Filharmónia Magyarországgal együttes hangverseny, amely élőben, díjtalanul megfigyelhető a cziffra100.com oldalon, a Cziffra Parádé Facebook-csatornáján és a Filharmónia web- és Facebook-oldalán, azonkívül YouTube- és Vimeo-csatornáján – közölték a szervezők, hozzátéve, hogy a Filharmónia Magyarország YouTube-csatornáján hosszú távon elérhetőek maradnak ezek a programok és térítésmentesen bármikor visszanézhetők.

Mint a közleményben írják, Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész improvizációival és világzenéjével, Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a tradicionális zenével lopta be magát a nézők szívébe. Mindkettejük szellemiségéhez hozzátartozik a határok feszegetése, éppen úgy, mint az idén ünnepelt Cziffra György művészetéhez, erről a szabadságról szól az improvizáció művészete.

„Mikor is muzsikusok improvizálnak egyesült erővel, akkor a zenét szolgálják: azt a pillanatot keresik, mikor is a harmónia megszületik. Ezek a találkozások a legjobb kinézettel rendelkező momentumok, mert nem a párhuzamokban rejlik a valódi közösségi inger. Ebben az örömzenélésben senki nem kísér senkit, ez a zene színtiszta szolgálata, a zene mámora és szabadsága, ilyenkor egymásért játszunk” – idézik Balázs Jánost.

A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János művészeti vezetésével kivételes szakmai összefogás keretei közt valósulnak meg, több hazai és határon túli partner áll társszervezőként a találkozók mellett.

A Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. és a Cziffra Rendezvény együttes sorozatában újabb rendkívüli művésztalálkozások lesznek az állam több helyszínén, mindent összevetve április 14-én Tompos Kátya és Balázs János lép egyesült erővel színpadra. A találkozókat online követhetik a nézők.

mti