Korszerűsödött a szamosújvári műemlék ferences templom és kolostor

Korszerűsödött a szamosújvári műemlék ferences templom és kolostor

Korszerűsödött az erdélyi Szamosújváron a 18. században barokk stílusban épült ferences templom és kolostor, amit az ünnepélyes műszaki átadást követően Kovács Gergely gyulafehérvári érsek, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes és Cseke Attila fejlesztési miniszter nyitott meg jelképesen a katolikus hívők és a turisták előtt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a közösségi oldalán is gratulált a szamosújvári közösségnek és plébánosának, akik a sorssal dacolva „nagyot álmodtak”, mestereket fogadtak, csapatot gyűjtöttek, és felújították a település egyik legértékesebb barokk műemléképületét.

„Ennek a lelkes hozzáállásnak ugyanakkor meglett az eredménye: nemcsak egy vallási szentély, az Isten háza újul most meg, hanem létrejön egy 21. századhoz méltó, avantgárd vallási és kutatóközpont, örmény és római katolikus gyűjtőlevéltár és könyvtár is” – mutatott rá Kelemen Hunor.

A 2001 óta plébániatemplomként szolgáló egykori ferences templom és kolostor felújítását és idegenforgalmi értékesítését főleg az Európai Regionális Fejlesztési Alapból pénzelték, de regionális jelentőségű műemléképületként román állami kiegészítő finanszírozásban is részesült, a regionális jelentőségű műemléképületek felújítását célzó program keretében. A beruházás értéke megközelítette a 21 millió lejt (1,5 milliárd forint).

A felújítás fővállalkozója, a KÉSZ Románia építőipari cég értékesítési vezetője, Sárosi Béla építőmérnök a kolozsvári Szabadság című napilapnak az átadás előtt kijelentette: többfajta beavatkozást kellett végrehajtani a szamosújvári épületegyüttesen, volt alapmegerősítés, meglehetősen nagy mennyiségű falképet kellett restaurálni, a fűtéstechnikát meg kellett oldani a padlófűtéstől a kolostorrészben látható fürdőkig, tetejébe kiállítótereket kellett kialakítani, világítástechnikát megoldani.

A külső-belső felújítás alatt egész burkolatcserét kapott a torony, új az óraszerkezet és a megtisztított harangok tartószerkezete, a harangozást új automata berendezés biztosítja. A mester alapján 25 teherautónyi galambtrágyát és galambtetemet kellett elszállítaniuk, a tetőszerkezet faanyagának megközelítően 20 százalékát kicserélték.

A templomhajóban restaurálták a falkép- és mennyezetfestést, megtisztították, újrapácolták a bogárrágta padokat, kicserélték a kőburkolatokat, a padok alatti részre padlófűtést vezettek be, a főoltár is egész restauráláson esett át, kiegészítették a hiányzó elemeket. Újrafedték és vonóvasakkal a templomhoz erősítették az utólag épült, megsüllyedt Lorettói kápolna boltíves tetőszerkezetét. Kitakarították, lekövezték és új világítással látták el a kriptát. Az alagsort a mozgássérültek lifttel is megközelíthetik, mely a kripta, a földszint és az első emeleti oratórium közt közlekedik.

Az épületegyüttes kolostorrészében újravakolták a szobákat, a folyosón az ablakokat kicserélték hőszigetelt, a templom stílusához igazodó nyílászárókra. A szobák kiállítóterekre sajátos jó világítástechnikát kaptak, modernizált a padolás: némely cellákban erős tölgypadló, a folyosón fenyőből készült padló van. Modernizált a templom- és kolostorrész fűtéstechnikája, elektromos rendszere, az épületegyüttesbe monitorizáló rendszereket, 60 biztonsági kamerát építettek be.

A felújítást kezdeményező, a pályázatokat előkészítő és lebonyolításukat felügyelő Küsmődi Attila plébános alapján Szamosújváron jelen pillanatban alig négyszáz római katolikus és közel száz örménykatolikus él. A felújított épületegyüttesben több közösségi terem, levéltár, könyvtár és múzeum is elfért, a templom és a tetőtér a turisták előtt is nyitva lesz.

mti