Kezdetét vette a tatai csillagvizsgáló bővítése

Kezdetét vette a tatai csillagvizsgáló bővítése

Előadóteremmel és múzeumi szobával bővül a tatai csillagvizsgáló építménye egy határon túli, magyar-szlovák együttműködéssel megvalósuló projekt eredményeként – közölte a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezetének igazgatója a sajtó képviselőinek.

Kovaliczky István információja alapján a tatai csillagda a szlovákiai Ógyallán látható Szlovák Központi Csillagvizsgálóval együtt nyert 110 millió forintos segítséget az Európai Regionális Fejlesztési Alaptól, a program egész költségvetése 156 millió forint.

A két akadémiai műhely együttes professzionális programokat, szakmai kirándulásokat és képzéseket szervez, ezenkívül továbbfejlesztett eszközöket vásárol a meteorok és a Nap megfigyelésére, hogy párhuzamos csillagászati megfigyeléseket végezhessenek.

Tatán 150 négyzetméteres területtel bővül a csillagvizsgáló háza. Megvalósítnak egy korszerűen felszerelt előadótermet, ezenfelül egy múzeumi helyiséget, ahol kifogástalan elhelyezést nyer az intézmény névadója, Posztocky Károly eddig több helyen tárolt egész hagyatéka.

A tatai Posztoczky Károly 2008 óta csillagvizsgálót a TIT Komárom-Esztergom megyei szervezete üzemelteti. Posztoczky eredeti csillagdáját a közeli Erdőtagyoson építette fel 1915-ben. Az épületet 1950-ben egy telekkönyvi tévedés folytán lerombolták és elhordták építkezéshez szükséges anyagnak.

A műszereket, könyveket és fényképeket a Komárom Megyei Tanács vette meg, ezt követően a megyei TIT kezdeményezésére Tatán építettek csillagvizsgálót, a melyet 1973-ban nyitottak meg.

A szervezet szakkört működtet a csillagdában, tetejébe bemutató előadásokat tart, amelyeken Posztoczky 1908-ban vásárolt és ma is kitűnő állapotban található 127/1450-es Reinfelder refraktorát használják.

mti