Kezdetét vette a Szolnoki Várkerület fejlesztése

Kezdetét vette a Szolnoki Várkerület fejlesztése

Kezdetét vette a Szolnoki Várkerület fejlesztése, az elképzelések alapján az év végére elkészülő beruházást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert nettó 950 millió forintból valósítják meg – közölte a Tisza-parti település polgármestere, a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Szalay Ferenc (KDNP) beszámolt arról is, hogy a Szolnoki Művésztelep múlt évben indult fejlesztése negyven százalékban már elkészült. A Korszerű Települések Program keretében megítélt csaknem 1 milliárd 160 millió forintból megvalósuló beruházás az elképzelések alapján 2020 nyarára ér véget.

Közölte még, hogy újabb csaknem 890 millió forintra pályáztak, hogy megőrizzék az utókor részére a beruházásokat megelőző ásatások alatt feltárt emlékeket. A feltárás esetén előkerült kaszárnyaépület bemutatásához elengedhetetlen többlettámogatási kérelemről való döntést követően kerülhet sor az engedélyes tervek átdolgozására, ezt követően a módosított építési engedély birtokában indítható meg a közbeszerzési eljárás.

Szalay Ferenc kiemelte: a Szolnok Vár! Szolnoki Várkerület projekt célja, hogy az egykori erődöt építészeti, művészeti és virtuális készülékekkel jelenítse meg és élményszerűen mutassa be a érdeklődők részére. A projekt keretében megépül a Szolnok Vár! látogatóközpont, amely az ezelőtt a helyszínen álló végvár kaputornyát stilizálja ezután korszerű építészeti megoldásokkal. A fogadóépület földszintjén török kávézót, az első emeleten interaktív várkiállítást, a tetőn kilátóteraszt formálnak ki.

Felújítják és rendezvénytérként, kiállítóhelyként új szerepkört kap a művésztelep kertjében látható úgynevezett Művésztorony, amit a század elején ott élő művészek építettek fel az egykori vár köveiből. A Zagyva-gáton Bástya-sétány megnevezéssel díszburkolatú sétányt építenek, aminek mellvédje az egykori várfalat imitálja ezt követően. Múltjelek megnevezéssel mindazonáltal a vár érzékelhető, létező részeit megjelölő és az idők alatt elpusztult részeit monitor állomásokat formálnak ki.

Megtörténik nem messze van Damjanich park térrendezése is, a parkban tematikus Vár játszóteret formálnak ki. Korszerűbb lesz tetejébe a Nyáry Lőrinc híd, a hídfő mellett kerékpáros megállóhely, a Zagyva jobb oldalán a fogadóépülettel szemben parkoló lesz.

Szalay Ferenc a 115 éves Szolnoki Művésztelep fejlesztéséről szólva rámutatott, hogy a cél a meglevő művészeti és kulturális tevékenységekhez elengedhetetlen infrastruktúra biztosítása a műtermek, művészlakások és alkotóterek felújításával, de rendezvényteret, látványműtermeket és stúdiókat is kialakítanak.

A fejlesztés biztosítja nagyobb létszámú alkotótáborok szervezését, fizető vendégművészek elszállásolását és munkakörülményeik javítását, azonfelül a település részére felajánlott gyűjtemények méltó elhelyezését – tette hozzá a polgármester.

mti