Kalandozások a MINI-vel: Koppenhágában járt a MINI Cooper SD Clubman ALL4

Kalandozások a MINI-vel: Koppenhágában járt a MINI Cooper SD Clubman ALL4

A korunkbeli divat, a egyszerű stílus és az élvezetekkel teli életstílus kedvelőinek Dánia fővárosa kötelező látnivalókkal szolgál. Koppenhága kiváló kikapcsolódási színtér az olyan speciális egyéniségek részére, mint amilyen a MINI Clubman, amely hat ajtajával, konkrétan erős dízelmotorjával és összkerékhajtásával ideális társ a világhírű Tivoli vidámpark és a dán királyi család téli rezidenciájaként magasodó Amalienborg királyi kastély közti, stílusos bevásárlókörúton.

A dánok divat, kultúra és kinézet iránti szenvedélye, oldott és jellegzetes skandináv életstílusa minden évszakban tetten érhető Budapesten: Koppenhága centrumában a stílusos boltok és ízlésesen díszített kávézók sorát a hagyománytisztelő és modernkori alkotmányok harmonikus elegye színesíti, mely a csodálatosan kialakított vízpartokkal, kikötőöblökkel és csatornákkal remek helyszínül szolgálnak egy négykerekű karakter kibontakozásához.

A MINI Cooper SD Clubman ALL4 (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 4,6 – 4,7 liter / 100 km; vegyített károsanyag-kibocsátás: 121 – 124 gramm / km) ideális társ a dán főváros trendi kerületeinek felfedezéséhez. A négy oldalsó bejárat, a hosszan elnyújtott tetőív és az oldalirányba nyíló, kettéosztott csomagtérajtó lenyűgöző választást jelent a prémium kompakt szegmensben. A tradicionális kombi járműkoncepció korszerű újraértelmezése az egyéni igényeket kiszolgáló stílust nagyfokú sokoldalúsággal összekapcsolja, a vezetés élménye ugyanakkor még tetőig pakolva is elsődleges szempont. A motorháztető alatt a MINI TwinPower Turbo technológiával szerelt, soros négyhengeres dízelmotor dolgozik, amely az ALL4 nagy tudású összkerékhajtásnak betudhatóan minden pillanatban a vezetési szituáció alapján osztja el a motor 140 kW / 190 lóerő maximális teljesítményét az első és a hátsó tengely közt.

Felmérések sokasága jut arra az eredményre, hogy Koppenhága a Föld legjobb életminőséget kínáló települései közé sorolható. A víz közelsége és a sokféle kulturális sansz mellett ehhez a fejlett infrastruktúra és a gondos városfejlesztés is hozzájárul. Koppenhága egyidejűleg idős és fiatal. A világhírű Tivoli vidámpark, amely 1843-ban nyitotta meg kapuit, az 50 évvel később épült városháza és a már több mint 100 éves központi pályaudvar közvetlen szomszédságában terül el. Az egyik legfelkapottabb nevezetesség a modern kikötőként” ismert Nyhavn csatorna, amely a XVII. században épült azzal a céllal, hogy összekösse a belvárosi piacteret a tengerrel. A csatorna két oldalán álló színes házak nagyszámú fényképen visszaköszönnek, az aljukba épített boltok, kávézók, bárok és vendéglők mindazonáltal neves találkozási pontként szolgálnak.

A Nyhavn csatorna szélén álló, napjainkban már művészeti galériaként használt Charlottenborg királyi kastély születése szintén a XVII. századra tehető. A XIX. század elejétől a dán királyi család a kicsit északabbra van Amalienborg palotában él. A palotatéren, amit négy, hozzávetőleg teljesen egyforma királyi kastély fog közre, ebédidőben mindennap szemügyre vehető az őrségváltás.

A kikötőöböl keleti oldalán, az Amalienborg palotával szemben megfigyelhető a modernkori dán építészet egyik legkülönlegesebb példája, amely 2005-ben jött létre. Körbefutó üveghomlokzatával és szélesen elterülő fém tetejével a modern operaház Koppenhága leglenyűgözőbb létesítményei közé sorolható. A Nyhavn csatorna közvetlen közelében álló, vízre tervezett új színház 2008-ban nyitotta meg kapuit, onnantól a Koppenhágáról alkotott városkép egyik leginkább meghatározó építménye: a színház keskeny téglák és nagyméretű üvegfelületek keveredésével létrehozott homlokzata a kikötő öreg raktárépületeire felhívja a figyelmet, stílusos kontrasztot alkotva a térség hagyománytisztelő épületeivel. A körülötte húzódó, fából készült, széles gyalogoshíd az éjszakai baglyok kedvelt kiindulópontja, főleg nyári hónapokban. A legkorszerűbb dán épületkultúra ékes példája még az Amager szigeten van, 2009-ben épült Concert Hall rendezvényközpont, amely egy 45 méter magas kocka átlátszó, kéken világító üvegszál-homlokzattal. A holland Királyi Nemzeti Könyvtárnak (Royal National Library) otthont adó „Fekete Gyémánt” („Black Diamond”) egy sötét gránittömbökkel borított, 1999-ben épült monumentális alkotás, amelyiknek egyik oldalát feltűnően lejtő formában álmodták meg a tervezők.

A kultúra és a történelem mellett Koppenhága települését a divat és a kinézet aktuális irányzatai is átjárják. Dánia kereskedelmi metropolisza jó néhány internacionális hírű divatmárkának házigazdája, a MINI Cooper SD Clubman ALL4 társaságában megtett városnézés ezáltal úgyszólván természetes módon bevásárlókörútként folytatódik. A cipők, ingek és ruhák kavalkádja viszont nem elég. A Koppenhágába vendég turisták több üzletben a jellegzetes dán berendezési stílussal találkozhatnak, ahol a cicoma mentes formák és a természetes színek a meghatározók. A MINI Clubman sokoldalúsága mindazonáltal a legjobb környezetben vizsgázik: a modell csomagterének tárolókapacitása 360 liter az utastér öt egész értékű ülésével, a Fritz Hansen üzlet előtt leparkolva viszont a hátsó üléstámlák ledöntésével elérhető 1 250 liter mindegyikére szükség lesz. Dánia legnevezetesebb bútormanufaktúrája Koppenhágában született: Fritz Hansen asztalosmester 1827-ben alapította műhelyét az Amalienborg királyi kastély közvetlen szomszédságában. A Fritz Hansen társaság attól fogva mindenekelőtt prémium minőségű ülőbútoraival szerzett magának hírnevet. A legszimpatikusabb enteriőr kiválasztása után játszi könnyedséggel lehajtható a MINI Clubman három hátsó ülésének háttámlája, hogy egy kis időre átadják a helyet a hőn áhított dizájnszékeknek.