Jövő hétvégén rendezik a Szigetköz legnagyobb művészeti fesztiválját

Jövő hétvégén rendezik a Szigetköz legnagyobb művészeti fesztiválját

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Szigetköz legnagyobb kulturális fesztiválját Mosonmagyaróváron, a Nyári Esemény – Szent István Napokat augusztus 17. és 20. közt, ahol a csaknem harminc produkció mellett megnézhető lesz a Szent Korona másolata és ismételten elkészítik a térség legnagyobb halászlevét – tájékoztatta a szervező Flesch Károly Nonprofit Kft..

A programsorozat tradicionálisan kiállítással kezdődik 17-én a Flesch-központban, ahol ezúttal Bari Janó roma származású festőművész és Gaudi Márton roma származású szobrászművész Úton – PoDrom című együttes tárlatát nyitják meg, amely szeptember 15-ig várja az érdeklődőket.

A Fehér Ló Közösségi Ház pincéjében a Miskolci Csodamalom Bábszínház és Fabók Mancsi Bábszínháza együttes produkcióval, Kapós Böske Magyar népi pajzánságok című darabjával mulattatja a felnőtteket, a Szent István király úton felállított nagyszínpadon mindazonáltal a Charlie 70 című nagykoncert lesz.

Szombat délután a Mofém Fúvószenekar koncertje nyitja a programokat a Szent István király úton, később Sóvágó Sándor és gyermekei Családban marad című képzőművészeti kiállítása nyílik a Fehér Ló Közösségi Házban. A kisszínpadon Gájer Bálint, a nagyszínpadon mindazonáltal Lovasi ’18 nagykoncert lesz. A napot a kisszínpadon a Latin Combo Cubano koncert és utcabál zárja.

Vasárnap a Futuránál kialakított Gyereksarokban logikai és készségfejlesztő játékok várják a legkisebbeket, továbbá láthatják a pápai Pegazus Színház előadásában a Csemetekertet, a Tapsi kalandjait, sőt még a Röfi és a Farkas című darabokat.

Az ebéd utáni órákban a kisszínpadon Horváth Mónika és Pásztor Ádám, mosonmagyaróvári származású színművészek adnak zenés műsort. Később fellép az Iszkiri Gyerekzenekar, a Kühne Koncert Fúvószenekar és a Bagossy Brothers Company. A nagyszínpadon a Halott Pénz ad koncert, az estét mindazonáltal a Brains koncertje zárja.

Augusztus 20-án a Futuránál kialakított Gyereksarokban már reggeltől várják a legkisebbeket, a Mesterségek utcájában mindazonáltal többek között a fafaragással, a csigatészta készítéssel, mézeskalács sütéssel és merített papír készítéssel lehet megismerkedni. Az ünnepi szentmisét a Nepomuki Szent János-templomban celebrálja Kapui Jenő mosonmagyaróvári plébános háromnegyed kilenctől. A szentmise kezdetétől délig lesz szemügyre vehető a templomban a Szent Korona másolata. Az ünnepség koszorúzással folytatódik a Szent István szobornál.

A világi program délelőtt a térség legnagyobb halászlevének elkészítésével folytatódik, ahol idén csaknem kétezer adagot főznek egy 860 literes óriásbográcsban. A kisbajcsi halgazdaság halaiból a helyi Egyetem Étterem szakácsai – Botló Zoltán, Nyírő Róbert és Szőke László – készítik a halászlevet Gráfi Szabolcs vezetésével.

Az ebéd utáni órákban a modern Bojtorján Együttes ad koncertet a gyermekeknek, később fellép a Moson Big Band és Majsai Gábor, a főváros Jazz Orchestra Tóth Verával, a négy napos programot ugyanakkor Ákos koncertje és tűzijáték zárja.

mti