Játék a laptopon? Erre képes a GeForce GTX 980M és 970M

Erre képes a GeForce GTX 980M és 970M

Az NVIDIA Maxwell kezdi elmosni az asztali és hordozható PC-k közti sebességbeli szakadékot.

Számítógépes játékosnak lenni költséges mulatság. Új számítógép vásárlásakor a gamer válaszút elé kerül: egyrészt vehet magának (összeszerelve vagy darabokban) egy asztali PC-t, másrészt választhat egy laptopot is. Utóbbi a hordozhatósága miatt csábító, ám azonos áron nem lesz képes az asztali géphez hasonló teljesítményt nyújtani. A jelenség teljesen független az árkategóriától, a 150 és 500 ezer forintos büdzséből gazdálkodó vásárlók egyaránt szembesülnek vele.

Csökkenő szakadék

Az utóbbi évek fejlesztéseit figyelemmel kísérve egyértelmű volt, hogy óriási előrelépések történnek a gamer laptopok grafikai teljesítményében: nem pusztán nőtt a noteszgépek GPU-inak teljesítménye, de csökkent a chipek asztali és mobilos verziói közti teljesítménybeli különbség is.

Kedden az NVIDIA régóta várt bejelentést tett: a középkategóriás GeForce GTX 750 / 750 Ti és felső kategóriás GeForce GTX 980 / 970 grafikus kártyáin használt Maxwell architektúra végre megérkezik a laptopokba. Ugyan a Maxwell teljesítményre nem képes a padlóba döngölni az előd Kepler és rivális AMD GCN 1.2 chipeket, azonban ezekhez képest akár kétszeres is lehet az energiahatékonysága.

Ez elképesztően fontos a laptopok esetében, lévén ebben a termékkategóriában a teljesítmény és fogyasztás mellett még a működés közben kibocsátható maximum hőmennyiség is kritikus tényező. A jobb energiahatékonyság lehetővé teszi, hogy csökkenjen a szakadék az asztali gépekbe és laptopokba szánt grafikus processzorok teljesítménye közt.

Erre képes a GeForce GTX 980M és 970M
A GeForce GTX 980M és 970 összehasonlítása más kártyákkal

Maxwell a laptopokban

Az NVIDIA első körben kettő terméket jelentett be: a csúcsmodell GeForce GTX 980M a körülbelül 2000 dolláros laptopokban fog elsőként feltűnni, míg GeForce GTX 970M lapkával szerelt noteszek ára várhatóan 1600 dollár körül indulhat. Az NVIDIA új chipjeit használó laptopok az elkövetkező hetekben válnak elérhetővé, többek közt az ASUS, Gigabyte és MSI jóvoltából.

A laptopokba szánt első Maxwell chipek teljesítménye egyelőre kérdéses, a velük szerelt tesztgépek csak a napokban érkeznek meg a sajtó képviselőihez. Ettől függetlenül az NVIDIA kiadott egy táblázatot, amelyben a termékek különböző játékokban mért képkockasebessége tekinthető meg. A gyártói adatokat természetesen fenntartásokkal kell kezelni, de ezek alapján a GeForce GTX 980M képes a jelenleg elérhető játékok többségét 1080p-ben 60 FPS-sel renderelni, méghozzá magas minőségi beállítások mellett.

Az új laptop GPU-k bejelentése során az NVIDIA nagy hangsúlyt fektetett az energiahatékonyság sulykolására, méghozzá nem véletlenül. A vállalat saját adatai szerint a 2010-es GeForce GTX 480M az „asztali” GTX 480 kártya teljesítményének nagyjából 40 százalékát tudta nyújtani. Két évvel később a GTX 680M / GTX 680 páros esetében az arány 60 százalékra növekedett, míg az idei GTX 980M / GTX 980 duó esetében 80 százalék körüli az érték. A jelenlegi spekulációk alapján a GTX 980M és GTX 970M chipek olyan 40 százalékkal lehetnek gyorsabbak a GTX 880M és GTX 870M jelzésű elődjeiknél.

Mehetnek a levesbe a gamer asztali PC-k?

A meggyőzőnek látszó adatokat emésztve felmerül a kérdés, hogy akkor végre mehetnek a levesbe a gamer asztali számítógépek, jöhetnek helyettük a gamer laptopok? A jelek szerint az ehhez szükséges teljesítmény már megvan, még ha 4K-s felbontáshoz azért egy picit kevés is a GTX 980M.

A válasz röviden: sajnos nem. A problémát pusztán az ár jelenti: 2000 dollárból (átszámítva olyan 486 ezer forint, 27% forgalmi adóval együtt ~617 ezer forint) össze lehet rakni egy felső kategóriás asztali gamer PC-t, miközben marad pénz egy olcsóbb laptopra is. A hihetetlen ütemű technikai fejlődés ellenére pár évig várhatóan még nem lesz komoly gamer laptop 150-200 ezer forint környékén.

(forrás: pcworld.hu)