Jászberény a házigazdája a Csángó Fesztiválnak

Jászberény a házigazdája a Csángó Fesztiválnak

Több mint félszáz kulturális program, csaknem ezer résztvevő, köztük moldvai és gyimesi csángók, erdélyi, ugyanakkor felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok színvonalas előadásai is megjelennek a július 19-én Jászberényben kezdődő 26. Csángó Fesztivál programjában – közölte a szervező Jászság Népi Együttes vezetője.

Jászberény a házigazdája a Csángó Fesztiválnak

Szűcs Gábor közölte:a programsorozattal a csángók sorsára szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni a lehető legtöbb emberrel az évszázadok óta az anyanemzettől elszigetelten élő magyarság sorsát. Kijelentette még: az egymást követő népzenei koncertek és folklórműsorok kínálatát a hazai fellépők mellett Grúziából, Ukrajnából, Törökországból és Bosznia-Hercegovinából érkező határon túli együttesek vendégjátéka színesíti. A hazai előadók közt az eseményen fellép Ferenczi György és a Rackajam, Herczku Ágnes és a Banda. Koncertezik mások mellett a Buda Folk Band, a Zagyva Banda, a Vodku zenekar, a Szászcsávási Banda, a Magyarpalatkai Banda és a Bakator zenekar. Fellép a Jászság Népi Együttes, ezenkívül Pál István „Szalonna” és Bandája. Színpadra lép még a Parno Graszt zenekar és a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő díjazottjait is láthatja a publikum.

A találkozón a moldvai és gyimesi hagyományőrzők Csángó Guzsalyas titulussal rendelkező műsorát láthatják a kíváncsiskodók, mindemellett a magyar és internacionális táncházak is gondoskodnak a jó hangulatról. Az esemény egyik programeleme a III. Kárpát-Haza Magyar Szimpózium és Üzletember Fórum a Csángó Fesztivál Alapítvány szervezésében. Péterbencze Anikó, a Csángó Fesztivál egyik alapítója, a szimpózium szervezője hangoztatta: az előadások témái közt megjelenik példának okáért a kultúra és gazdaság egymást segítő hatása, a kisebbségeket megtartó stratégiák.

Közölte még: a fórum a jászsági, Kárpát-medencei tetejébe a diaszpórában élő magyar kulturális közösségek és vállalkozók találkozója, ahol modern lehetőséget kívánnak teremteni a kulturális szakembereknek, vállalkozóknak a kapcsolatok építéséhez, a szülőföldön maradáshoz és az anyaországhoz történő kötődés megerősítéséhez.

A határokon átívelő gazdasági kooperáció esélyt ad a szülőföldön maradásra és egyben a Kárpát-medence szellemi öröksége gazdagíthatja az Európai Unió célkitűzéseinek megfelelően a kontinens kulturális sokszínűségét – jegyezte meg. Az esemény rendezői csütörtöktől vasárnapig népművészeti vásárt is szerveznek több mint száz résztvevővel. Az első Csángó Fesztivált 1991-ben rendezték Jászberényben.

mti