Izraelben 4500 éves cserépedényeket talált egy arab villanyszerelő

Izraelben 4500 éves cserépedényeket talált egy arab villanyszerelő

Észak-Izraelben 4500 éves cserépedényeket és egy tőr pengéjét találta meg véletlenül egy villanyszerelő – jelentette a Háárec című újság honlapja.

Az Ahmad Naszer Jaszin nevű becsületes megtaláló egy frissen megépített földúton tartott az Arraba nevű, nyugat-galileai arab faluban rá váró munkái felé, amikor egy sziklamélyedésből kiálló cserépfülre lett figyelmes.

Közelebb ment, és több felettébb réginek tűnő kerámiaedényt talált. A leleteket hazavitte, és értesítette róluk az izraeli régészeti hatóságot (IAA). A leletért felelős régész, Nir Disterfeld alapján az út építésekor a földgépek véletlenül lerombolhattak egy temetkezési barlangot, és ennek tartalma kerülhetett napvilágra.

A kerámia tárolóedények és kancsók mellett egy bronz- vagy rézkés pengéje is előkerült, ennek anyagát ezután a későbbi vizsgálatok fogják precízen megállapítani. Az viszont már most bizonyosnak tűnik, hogy 4500 évvel ezelőtt, a középső bronzkorban rejthették el a sziklabarlangban az edényeket és a tőrt, aminek valószínűleg fából készült nyele porrá lett, de az azt rögzítő vasszögek megmaradtak.

A mester alapján a korabeli szokásoknak megfelelően a tőrt azért tették a halott mellé, hogy meg tudja védeni magát a túlvilágon, az ételekkel teli kerámiaedényeket ugyanakkor azért, hogy ne éhezzen odaát.

Az izraeli régészeket több okból sem lepte meg a modern leletegyüttes: egyrészt utak és új alkotmányok alapozásánál gyakran találnak régészeti leleteket, másrészt már több olyan nyomot találtak, amit a csaknem négy és félezer évvel ezelőtt Galileában és a Golán-fennsíkon letelepedett emberek hagytak maguk után.

mti