Itt az új Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép

Itt az új Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép

A Canon bemutatja a 11 éves ikonikus EOS 5D széria legmodernebb tagját, az EOS 5D Mark IV-et. Az EOS 5D fényképezőgépek a 21. századi világtörténelem legszámottevőbb pillanatainak voltak a szemtanúi. Az EOS 5D Mark III utódját a fotóstársadalomtól érkező közvetlen visszajelzések alapján tervezték meg, ezáltal ez a Canon korábbi legsokoldalúbb EOS-modellje.

Az EOS 5D Mark IV széles expozíciós tartományt nyújt, CMOS érzékelője 30,4 megapixeles, sorozatfelvételi sebessége másodpercenként 7 képkocka, 4K-s videorögzítésre képes, ráadásul integrált Wi-Fi-vel és GPS-szel kerül forgalomba. A modern modell voltaképpen egyidejűleg szélsebes, gyenge fényviszonyok közt is lehetőséget kínáló nagyszerű teljesítményre és nevezetes felbontásban tud videót rögzíteni.

Az EOS 5D Mark IV az első olyan EOS-fényképezőgép, amely az újdonságnak számító Dual Képpont RAW fájlformátumot használja, lehetővé téve, hogy a képek utómunkája alatt korrigálni lehessen az élességet, el lehessen tolni a háttérhomályosítást, vagy csökkenteni a szellemképet.

A fényképezőgéppel egyesült erővel a Canon két modern jelentős hatékonyságú, L-sorozatú objektívet, az EF 24-105 mm f/4L IS II USM-et és az EF 16-35 mm f/2,8L III USM-et is ma ismerteti.

Az ördög a részletekben rejlik

A Canon mostani, 30,4 megapixeles, full-frame CMOS érzékelője kínálja, hogy a korszerű EOS 5D Mark IV-gyel részletgazdag képeket készítsünk a legvakítóbb napsütésben, vagy a legárnyékosabb helyeken is. A 100-tól 32 000-ig terjedő ISO tartománnyal – amely 50-től 102 400-ig terjeszthető ki – felettébb változatos fényviszonyok közt is pompásan lehet fotózni. A korszerűsített zajcsökkentő algoritmus még tovább rendbe hozza a gyenge fényviszonyok közötti fényképezés lehetőségét, ami ideális az olyan fotóriporterek részére, akik a megvilágítástól függetlenül kénytelenek tudósítani a legfrissebb eseményekről.

Itt az új Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép
Itt az új Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép

Az arcok érzékelése és a villámgyorsan mozgó témák színének lekövetése is könnyebbé válik az EOS 5D Mark IV 61 korrekt, széles mezős, retikuláris (hálózatos elrendezésű) AF rendszerével. A 61 precíz / 41 kereszttípusú AF pont még nagyobb érzékelési mezőt fog keresztül, és még akár holdfény mellett is -3-as EV értékig (normál képrögzítési módban), valamint -4-es EV értékig (Live View módban) képes fókuszálni. Az EOS 5D Mark IV kínálja, hogy konvertereket és teleobjektíveket használjunk f/8-as AF mellett mind a 61 pontra vonatkozóan. A tekintélyes felbontású, 3,2”-os, érintőpaneles, a teljes menürendszert kezelő LCD monitor mellé modern AF „területkiválasztó” gomb is társul, amellyel gyorsabban ki lehet választani az automatikus élességállítás pontokat. Ezen kívül a fényképezőgépnél egy modernizált 150 K RGB+IR fénymérőt szintén fellelhetünk, amely a hozzá rendelt DIGIC 6 processzornak betudhatóan korrekt expozíciót és hibátlan témaérzékelést, témakövetést biztosít.

Akiknek a sebesség a jelentős

A pillanat töredéke alatt is reagálni képes EOS 5D Mark IV nagysebességű kiolvasási technológiájának és DIGIC 6+ processzorának hála másodpercenként 7 teljes felbontású képet tud rögzíteni teljes AF / AE követés mellett. A fényképezőgéppel csaknem lehetetlen lemaradni egy kardinális pillanatról, merthogy akár 21 RAW és korlátlan számú JPEG fotót tud készíteni egy sorozaton belül. Amikor releváns, hogy igencsak halkan dolgozzunk – példaként a legfrissebb hírek dokumentálásakor vagy állatok saját élőhelyükön történő fotózásakor -, a fényképezőgép „silent high”, „silent low” és „silent single” módjai biztosítják a minimális zajjal történő fényképezés élményét.

Ugrás a 4K videózás világába

Amint az EOS 5D Mark II akkoriban megnyitotta a Full HD videózás lehetőségét egy a korábbinál sokkal szélesebb felhasználói kör részére, az EOS 5D Mark IV most nagy mennyiségű ember részére teszi elérhetővé a 4K videórögzítést. A fényképezőgéppel DCI 4K felbontású (4096 x 2160), 30/25/24 kép/mp sebességű videókat készíthetünk, mitöbb 8,8 MP-es JPEG képeket vághatunk ki a 4K videókból, ezáltal nagyszerű társa lesz azoknak, akik szimplán kívánnak a videó és az állókép közt váltani. A jó minőségű filmek készítése még soha sem volt ennyire kardinális, mivel a videó streamelő szolgáltatások egyre inkább megkövetelik, hogy a tartalmakat a piacon kapható legfrissebb technológiával készítsék. Az EOS 5D Mark IV ezt egy belső 4K, 120p HD felbontású, Dual Képpont CMOS AF-el büszkélkedhető, time lapse és modern HDR videó móddal büszkélkedhető videó DSLR fényképezőgép formájában biztosítja.

Itt az új Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép
Itt az új Canon EOS 5D Mark IV fényképezőgép

Még egyszerűbb működés és csatlakoztathatóság

A Canon professzionális fotóközössége által kért modern és korszerűsített funkciókkal telepakolt EOS 5D Mark IV ezernyi csatlakozási módot nyújt. Az integrált Wi-Fi biztosítja az eszköz távvezérlését, azonkívül garantálja az okos eszközökre történő biztonságos fájlátvitelt (FTPS/FTP) a Canon Camera Connect alkalmazással, az NFC modern műszaki megoldás ugyanakkor biztosítja a kompatibilis eszközök közötti azonnali csatlakozást. A GPS geotag információkat rögzít az egyes képek EXIF adatainál automata időfrissítés mellett, s ezzel elősegíti a fotók rendszerezését, és első alkalommal automatán beágyazza az IPTC metaadatokat, mindent összevetve példaként a képrögzítéssel kapcsolatos részleteket.

A még jobb víz- és porállóságnak hála az EOS 5D Mark IV fényképezőgép ideális szerkezet az olyan utazó fotósok és fotóriporterek részére, akik mostoha terepviszonyok közt kénytelenek dolgozni.

A egyedülálló képminőség és korszerű dimenziók

A Canon nevezetes a világon a leggazdagabb objektívválasztékáról, ami 2 modellel bővül: az EF 24-105 mm f/4L IS II USM-mel és az EF 16-35 mm f/2,8L III USM-mel. Előbbi egy alaposan rugalmas és masszív, napi használatra tervezett objektív, ami biztosítja, hogy a kép az összes részlete frenetikus élességű legyen a teljes zoomtartományon belül. A 24-105 mm-es fókusztávolság és az f/4-es rekesz ideális a legtöbb fényképezési helyzetben, miközben a modernizált 4 fokozatú képstabilizátor és a korszerű EDM kialakítás csendes rekeszműködést biztosít videókészítés közben is.

Az EF 16-35 mm f/2,8L III USM isteni összhangban üzemel a tekintélyes felbontású érzékelőkkel – példának okáért az EOS 5D Mark IV-ben fedezhető fel szenzorral. A széles tartományban változtatható fókusztávolság (16-35mm) le fogja nyűgözni a sokszor közeli témákat megörökítő fotósokat, míg a jókora, állandó, maximum f/2,8-as rekesz okán jó választás azok részére is, akik gyenge fényviszonyok közt használják fényképezőgépüket.

Az EOS 1DX Mark II funkcióinak kibővítése

A vásárlói visszajelzésekre reagálva a Canon bemutatja az EOS-1D X Mark II korszerű firmware-frissítését is. Az EOS 5D Mark IV-nél meglévő IPTC-támogatás és az LCD színtónus hozzáadása mellett ez a frissítés tovább korrigálja a hálózati és a GPS funkciókat is. A korszerű firmware szeptemberben áll rendelkezésre.

Az EOS 5D Mark IV legnélkülözhetetlenebb tulajdonságai:

 • Széles expozíciós tartománnyal ellátott, 30,4 megapixeles CMOS érzékelő
 • Korszerű Dual Képpont RAW rögzítés
 • Mozi minőségű 4K videórögzítés (akár 30 kép/mp DCI 4K)
 • Integrált Wi-Fi, NFC és GPS az állandó internet kapcsolathoz
 • Az EF 24-105 mm f/4L IS II USM legnélkülözhetetlenebb tulajdonságai:
 • Széles zoomtartomány: 24-105 mm
 • Állandó, f/4-es maximális rekesz
 • L-sorozatú, időjárásálló konstrukció
 • 4 fokozatú képstabilizátor
 • Korszerűsített optikai felépítés
 • Az EF 16-35 mm f/2,8L III USM legszámottevőbb tulajdonságai:
 • Széles tartományban változtatható fókusztávolság
 • Első osztályú képminőség
 • Tekintélyes, fix, f/2,8-as rekesz
 • Masszív, L-sorozatú konstrukció
 • Korszerűsített autófókusz