Ismeretterjesztő program indul az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről

Ismeretterjesztő program indul az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította ismeretterjesztő és szemléletformáló programját az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről és az ehhez kapcsolódó tematikus honlapot – tájékoztatta a hivatal a sajtó képviselőit.

Az Agrárminisztériummal együttes Meddig hat? című indítvány célja, hogy a laikus érdeklődők valószerű szakmai forrásokból kaphassanak információkat az antibiotikum-rezisztencia mindannyiunkat érintő veszélyeiről.

Közleményükben azt írják, hogy az antibiotikum-rezisztencia nemzetközileg egyre nagyobb problémát jelent a emberi és az állategészségügy területén hasonlóképpen. Az antibiotikumok indokolatlan, emellett helytelen használata következtében a baktériumok egyre ellenállóbbak lesznek, vagyis az antibiotikumot magába foglaló szerek mind kevésbé hatékonyak egy-egy betegség kezelésében. A átfogó közegészségügyi fenyegetés kezelésével, egyes internacionális szervezetekhez hasonlóan, az Európai Unió is kiemelten odafigyel – tették hozzá.

Az Európai Gyógyszerügynökség legutóbbi mondanivalója alapján Magyarország a 4. helyen áll az egységnyi állati termékre vonatkozó antibiotikum-felhasználás rangsorában. A Nébih vizsgálati eredményei mindazonáltal arra is rámutattak, hogy a rezisztencia nagyon sok baktériumfaj és antibiotikum tekintetében nálunk a legelterjedtebb.

A http://meddighat.hu címen elérhető weboldal az antibiotikum-rezisztencia témakörét nagyon sok aspektusból világítja meg. A honlap célközönsége elsődlegesen az érdeklődő laikusok, akiknek közérthető formában igyekeznek átadni a szakmai, reális forrásokból származó ismereteket.

A honlapon megjelenő cikkek, tanulmányrészletek, kutatási eredmények és infografikák hozzájárulásával az állategészségügy helyzete rajzolódik ki, mert a Nébih e szektor igazgatásáért is felel. A program és a webes felület támogatásával arra is igyekeznek rávilágítani, hogy az állati és az emberi egészség ügye szorosan összefügg, azonkívül, hogy ki-ki hogyan járulhat hozzá a rezisztencia elleni sikeres küzdelemhez – közölték.

Közölték, a közreadott ismeretanyag egyik fő pillére az a modern animációs kisfilm, amit a YouTube-on publikáló Simanovszky Zoltán állatorvos (Zállatorvos) gyártott a Nébih felkérésére. A videó korrekt szakmaisággal, ennek ellenére mulattató formában teszi befogadhatóvá az információkat erről a világméretű egészségügyi problémáról – írták.

A modern indítványt az ősz alatt a Nébih Facebook-oldalán, sőt még a Szabad a gazdi állatvédelmi program Facebook-oldalán is népszerűsítik, amellett a téma jobb megértését segítő kvízjátéksorozatot is indítanak.

mti