Innovációs központot hoznak létre Baranyában

Innovációs központot hoznak létre Baranyában

A helyi kis- és közepes vállalkozásoknak bemutatkozási lehetőséget biztosító innovációs center létrehozásáról írt alá együttműködési megállapodást a Baranyai Megyei Önkormányzat (BMÖ), a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a megyei gazdaságfejlesztő társaság és az iparkamara.

A várhatóan pár hónapon belül megnyíló KKV Innovációs Center életre hívásáról a BMÖ, a PTE, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK), ugyanakkor a Pécs-Baranyai Gazdaságfejlesztő és Szolgáltató NKft. képviselői a sajtó nyilvánossága előtt kötöttek együttműködési megállapodást.

Őri László (Fidesz-KDNP), a megyei önkormányzat elnöke ezt megelőzően azt mondta: a megye gazdaságának motorjai az továbbfejlesztett kisvállalkozások, ugyanis azok nagymértékű mértékben hozzájárulnak Baranya gazdaságának fejlesztéséhez, így kiemelten lényeges összefogásuk és segítésük.

A megyei elnök közölte: a PTE és a helyhatóság anyagi pártfogásával létrejövő center várhatóan a nyárig megnyitja kapuit az iparkamara révén kínált helyszínen, a legszámottevőbb célja mindazonáltal a baranyai modernizált kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) bemutatkozási lehetőségeinek megteremtése lesz.

Rabb Szabolcs, a PBKIK főtitkára kiemelte: a korszerű centrum létrehozásának célja, hogy az továbbfejlesztett megoldásokban élen járó helyi vállalkozások és az egyetem egy helyszínen ismertethessék meg ötleteiket, szolgáltatásaikat, termékeiket a lehetséges befektetőkkel és előrelátható partnereikkel.

Miseta Attila, a PTE rektora azt mondta: az egyetem nemcsak a dél-dunántúli régió legnagyobb foglalkoztatója, de innovációban is élen jár.

Hozzáfűzte, a modern center segítheti, hogy az eddigieknél több, a PTE-ről származó továbbfejlesztett megoldás, javaslat, szabadalom találjon piacra.

Az összefogás keretében a PBKIK fogja népszerűsíteni a központot a baranyai vállalkozások körében, patronálja szakmai tevékenységét, tanácsokat ad a szolgáltatásokat igénybe vevő vállalkozásoknak, ezenkívül szakértőket nyújt a kkv-k innovációs eredményeinek értékeléséhez. A PBGSZ egy éven át finanszírozza a center részére az irodahelyiséget, az adminisztrációt, és nyújt segítséget a center népszerűsítésében – derül ki a indítvány sajtóanyagából.

mti