Innovációs kisvállalkozás új üzemét avatták Nagykanizsán

Innovációs kisvállalkozás új üzemét avatták Nagykanizsán

Fémmegmunkálással foglalatoskodó, robottechnológiát is alkalmazó kisvállalkozás 165 millió forintos beruházással épült új üzemét adták át Nagykanizsán.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, a térség fideszes országgyűlési küldötte a Két Salamon Bt. üzemcsarnokának avatóján azt mondta: a kormányzati gazdaságpolitika céljaival összhangban egy továbbfejlesztett modern műszaki megoldást alkalmazó kkv kapott hazai forrással kiegészített európai uniós hozzájárulást.

Közölte még: a 2010 óta alkalmazott gazdaságpolitika érdemben azt jelenti, hogy a hazai forrásokkal kiegészített európai uniós források 60 százaléka a hazai cégek fejlesztéseit szolgálja. Ezzel hatékonyabban tudnak dolgozni, versenyképesebbek lehetnek a piacon, valamint új munkahelyeket tudnak teremteni.

Az államtitkár visszaidézte, hogy 2010-ben csaknem 12 százalékos volt a magyarországi munkanélküliségi ráta, ami mára 3,5-3,6 százalékra mérséklődött, és ezzel Európa élvonalába kerültünk ezen a téren.

Nagykanizsán a 7-8 évvel ezelőtti adatokhoz képest kétezerrel mérséklődött a munkanélküliek létszáma, amellett ezerrel emelkedett a korszerű munkahelyek száma – jegyezte meg Cseresnyés Péter.

Radics Bálint, a Széchenyi Programiroda szaktanácsadója a beruházásról kijelentette: a korszerű üzemcsarnok kialakítására és a robottechnológiát is alkalmazó fémmegmunkáló berendezések beszerzésére 165 millió forintot fordítottak.

Vissza nem térítendő támogatásként 50 millió forintot nyert a vállalkozás, amihez 100 millió forintos kedvezményes hitel, sőt még 16 millió forint önerő társult. A kapacitásbővítést és technológiai innovációt jelentő beruházás keretében számítógép-vezérlésű, részben robottechnológiát is alkalmazó lemezmegmunkáló, -vágó és élhajlító berendezéseket vásároltak.

A szaktanácsadó kijelentette még, hogy a Két Salamon Bt. az elmúlt három évben három európai uniós pályázat keretében együttesen közel 300 millió forintos fejlesztést hajtott végre. Ennek nagyjából egyharmada volt az uniós forrás, csaknem egyharmada kedvezményes kölcsön, a több mint 100 millió forintot kitevő harmadik rész ugyanakkor a családi vállalkozás önrésze.

Salamon Attila ügyvezető közölte: a múlt évben közel 182 millió forint nettó árbevételt és több mint 22 millió forint adózott eredményt elért vállalkozás 9 embert foglalkoztat. Csupán belföldi piacra, mindenekelőtt helyi cégeknek készítenek fémből készült tartályokat, csővezetékeket, amelyek a késztermékek részeként kerülnek külpiacokra.

mti