Ifjúsági közösségi teret formálnak ki Békéscsabán

Ifjúsági közösségi teret formálnak ki Békéscsabán

Ifjúsági közösségi teret formálnak ki Békéscsabán – erről határozott a megyei jogú település közgyűlése ülésén.

A közösségi teret a Körösök Völgye Látogatóközpontban hozzák létre, és október 3-án, a 30. Csabai Garabonciás Napokkal tervezik megnyitni. „Magyarország legnagyobb, középiskolásokat megmozgató rendezvénye a legnagyobb nyilvánosságot, elérést tudja biztosítani a fiatalok körében az induláshoz” – mondta az ülésen az előterjesztő Varga Tamás (Hajrá Békéscsaba Egyesület) alpolgármester.

Békéscsabán 2020 tavaszán végeztek egy kérdőíves felmérést, ahol 1373, legfőképp a 15-19 éves korosztályba tartozó fiatal válasza alapján kiderült, hogy az ott élő ifjúság leginkább egy közösségi teret hiányol a megyeszékhelyen. Így a 2021 nyarán elfogadott békéscsabai ifjúsági koncepció egyik legnélkülözhetetlenebb alappillére a „Kell egy hely” titulussal rendelkező intézkedés lett.

Békéscsabán ezelőtt a települési ifjúsági közösségi tér szerepét a Patent Diákiroda mellett 1991-2012 közt a Diáktanya, ezután 2016-2019 közt a modern Nemzedék Center által fenntartott Andrássy Úti Társaskör látta el. 2020-ban ellenben, a működtetést biztosító program befejezését követően a közösségi színtér bezárt, nem került sor hasonló funkciójú hely kialakításra – tette hozzá a politikus.

Egyházi szervezetek jelen pillanatban is tartanak fenn ifjúsági klubokat, „ám ezek nyitvatartása időszakos, használata erősen közösségspecifikus” – olvasható az előterjesztésben.

A Körösök Völgye Látogatóközpontban létrejövő új helyet a Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány üzemelteti ezt követően, idén az önkormányzat egymillió forintot nyújt számukra erre a célra. A közösségi tér jövő évi támogatását az év végi, háromhónapos próbaidőszak alapján tervezik ezután meg.

A Táliber Közösségfejlesztő Alapítvány 2004-ben alakult. Kiemelten foglalkoznak az ifjúsági korosztály érdekképviseletével, ifjúsági közösségeket, mestereket mentorálnak, konferenciákat szerveznek, helyi közösségfejlesztői folyamatokat támogatnak főképpen a békési megyeszékhelyen.

A határozati javaslatot a megtalálható 16 képviselő egyhangúlag elfogadta.

mti