Idén is kétnapos lesz a Felvidéki Vágta

Idén is kétnapos lesz a Felvidéki Vágta

Idén is kétnapos lesz és jó néhány kísérőrendezvénnyel bővül a Felvidéki Vágta, a Nemzeti Vágta szlovákiai előfutama, amit már negyedszer rendeznek meg – közölték a találkozó szervezői dunaszerdahelyi sajtótájékoztatójukon.

A lovas verseny június 23-án lesz, de a vágta kísérőrendezvényei már egy nappal ezelőtt elkezdődnek, a már hagyományosnak számító helyszínen, a Csallóköz centerének számító Dunaszerdahely részét képező Sikabony repülőterén.

A Felvidéki Vágtára 12 helység nevezhet lovast, közülük több már ismert, de a névsor még nem végleges, a nevezéseket május végéig várják. A jelentkezés részletes feltételei a www.felvidekivagta.sk címen érhetőek el. A Felvidéki Vágtáról annak első három helyezettje és alanyi jogon a vendéglátó Dunaszerdahely lovasa jut tovább a fővárosi Nemzeti Vágtára.

A Felvidéki Vágtán a tavalyihoz hasonlóan Overdose munkalovasa, Osztényi Zoltán képviseli ezt követően Dunaszerdahelyt, azt, hogy milyen lovon, az a hét végéig dől el – mondta Mikóczy Zoltán, a dunaszerdahelyi csapat vezetője. A csallóköziek célkitűzése, hogy legalább a középfutamig eljussanak.

„Releváns, hogy a Csallóköz szívében, a helyi magyarság centrumában valósul meg ez a találkozó” – mutatott rá vendéglátó Dunaszerdahely polgármestere a találkozó jelentőségére Hájos Zoltán. Nyomatékosította: a Felvidéki Vágta valamint, hogy tisztelgés őseink előtt az összetartozásról és az egészséges patriotizmusról is szól, az elmúlt éveknek mindazonáltal olyan hozadéka is van, hogy a fiatalok közül is mind többen és többen kezdtek foglalkozni a lovaglással.

A Felvidéki Vágtán az előző években megszokottá vált kísérőrendezvények várják a érdeklődőket, köztük különféle lovas attrakciók, koncertek, íjászbemutató, kézműves vásár, gyerekprogramok és egy honfoglaláskori csatabemutató is. A zenei programok közül Bóna Erzsébet, az esemény főszervezője Kálmán Imre egyik legkedveltebb operettjét, a Marica grófnőt, az Alma együttes és a Thomas Anders and the Korszerű Talking Band koncertjeit emelte ki.

MTI