Huszonnégy alkotást vetítenek az ez évi Vertigo Filmhéten

Huszonnégy alkotást vetítenek az ez évi Vertigo Filmhéten

A közelmúlt filmtermésének legjavából huszonnégy alkotást vetítenek az ez évi Vertigo Filmhéten, amely július 24. és 31. közt számít a nagyközönségre a fővárosi Puskin moziban.

A szervezők tájékoztatója alapján angol és lengyel kosztümös történelmi filmek, dán thriller, francia idili vígjáték és családi film, magyar animációs mesefilm, német háborús dráma, amerikai Oscar-díjas film és jó néhány fesztiválkedvenc is megjelenik az ez évi programban.

Az ez évi vetítéssorozathoz három vidéki színtér is csatlakozik: a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínház, a szegedi Belvárosi mozi és a szolnoki TISZApART Mozi.

A rendezvény nyitófilmje a Kettős életek című francia párkapcsolati vígjáték lesz, amit az országos premier előtt láthat a magyar nagyérdemű. A Kettős életek az Oscar-díjas Juliette Binoche főszereplésével és a magyar felmenőkkel büszkélkedhető Olivier Assayas főszereplésével készült.

Szintén premier előtt lesz érzékelhető a többszörös díjnyertes skandináv bűnügyi film, a Góliát; az Ugye boldog vagy? című német párkapcsolati komédia; Raoul Taburin című francia családi film; továbbá a Téglás István és Mátray László főszereplésével készült román dráma, az Egy herceg és egy fél.

Július 25-én tűzik műsorra a Keira Knightley és Dominic West főszereplésével Magyarországon forgatott Colette című történelmi drámát, amely Sidonie-Gabrielle Colette író, újságíró, színésznő, pantomimművész életéről szól. Aznap láthatja a nagyérdemű Aki Kaurismäki finn direktor Bérgyilkost fogadtam című kultfilmjének azonos című „szabad adaptációját” Tom Wilkinsonnal a főszerepben, tetejébe a megtörtént eseményeken alapuló Az eltűnteket Gerard Butlerrel és Peter Mullannal.

Július 26-án a skandináv bűnügyi filmek kerülnek a origóba. Műsorra tűzik a dán Oscar-nevezett, többszörös díjnyertes, CineFest fődíjas A bűnös című filmet, a Jussi Adler-Olsen internacionális bestselleréből készült A 64-es betegnaplót, ezután a mai svéd társadalmi peremlétről szóló Góliátot láthatják a nézők.

Július 27-én magyar napot tartanak. Érzékelhető lesz a Lengemesék 2 – Tél a Nádtengeren című animációs film, a cannes-i díjazott, több Magyar Filmdíjjal elismert Egy nap, és Pálfi György legmodernebb filmje, Az Úr hangja is. A napot a Szász Attila-Köbli Norbert alkotópáros új filmje, az Apró mesék zárja Szabó Kimmel Tamás, Kerekes Vica és Molnár Levente főszereplésével.

Július 28-án francia filmek megjelennek a programban. A Raoul Taburin című családi film nyitja a francia filmek sorát, amit a Bazi nagy francia lagzik 2. és Gaspar Noé Eksztázis című alkotása követ, ezt követően a napot a megtörtént eseményeken alapuló történelmi darab, a Pajzán kíváncsiság zárja.

Július 29-én amerikai filmeké a mozivászon. Levetítik A Végállomás: esküvő című 2018-as alkotást Keanu Reeves és Winona Ryader főszereplésével. Újra megfigyelhető lesz a Holdfény című, három Oscar-díjas dráma, tetejébe a Wind River – Gyilkos nyomon című thriller is.

Kelet-európai nap lesz július 30-án. A lengyeleket a Még egy nap élet című, többszörös díjnyertes animációs film, mitöbb Krzysztof Zanussi magyar koprodukcióban, László Zsolt főszereplésével készült, Éter című történelmi drámája képviseli; Romániából mindazonáltal az Egy herceg és egy fél című alkotás lesz érzékelhető.

A zárónapon német filmeket vetítenek: a Hogyan találtam rá a boldogságra az El Caminón című vígjáték mellett a Tranzit című dráma és az Ugye boldog vagy? című párkapcsolati komédia lesz műsoron.

mti