Húsz Rembrandt-festmény a Szépművészeti Múzeumban

Húsz Rembrandt-festmény a Szépművészeti Múzeumban

Több mint 300 milliárd forintra biztosították azokat a festményeket, amelyek a Szépművészeti Múzeum új holland kiállítására érkeztek. A tárlat a jövő héten nyit, de pénteken csomagolták ki a főművet, Rembrandt 34 éves korában festett önarcképét. Csak ez az egy festmény több tízmilliárd forintot érne a műtárgypiacon. Szakértők szerint olyan kiállítást sikerült összehozni, amelynek már külföldön is komoly híre lesz.

Rembrandt önarcképét péntek délelőtt csomagolták ki a Szépművészeti Múzeumban. „A festő önarcképe harmincnégy éves korában” című alkotás a londoni National Galleryből érkezett; a szakemberek gondosan átvizsgálták, mielőtt felakasztották a helyére.

Ez az önarckép a legértékesebb mű a kiállításon: biztosítási értéke több mint 25 milliárd forint; a műkincspiacon már a kikiáltási ára is meghaladná a 60 milliárd forintot.

Egy időben húsz Rembrandt-festmény lesz látható a Szépművészeti Múzeumban: közöttük a legkorábban festett műve és legutolsó, öregkori portréja is, amelyek a festőóriás egész életéről keresztmetszetet nyújtanak.

A tárlat kiegészül a kortárs holland festők alkotásaival, így több mint száz mester száznyolcvan remekműve, köztük Vermeer három alkotása is látható lesz. A kiállítás bemutatja az Európa egyik kulturális virágkorának tartott úgynevezett holland arany évszázadot.

A festmények nagy része európai és amerikai köz- és magángyűjteményből érkezett: Amszterdamból, Stockholmból, Párizsból, Los Angelesből, New Yorkból, Firenzéből és Madridból kölcsönözték a legtöbb képet. A festményeket hét csoportba osztották.

A Rembrandt és a holland arany évszázad című kiállítás október 30-án nyílik, és február közepéig lesz látható.

(forrás: hirado.hu)