Hermann Hesse regényét állítja origóba a kamara.hu zenei esemény

Hermann Hesse regényét állítja origóba a kamara.hu zenei esemény

Hermann Hesse irodalmi Nobel-díjas szerző Üveggyöngyjáték című regényét állítja origóba a Kamara.hu zenei rendezvény november 15. és 18. közt a Zeneakadémián – hangzott el az M5 kulturális csatorna adásában.

A negyedik alkalommal előkészített négynapos kamarazenei parádén, melynek művészeti vezetője Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész, a nézőközönség hat koncertet, egy gyerekelőadást és egy irodalmi beszélgetést hallgathat meg.

A Kult’30 című műsorban Simon Izabella kijelentette: a kamarazene jellegzetes műfaj, ahol meghatározó a zenei kommunikáció, a zenészek a darabokon át „beszélgetnek” egymással.

Évente egy irodalmi témát választanak a parádé vezérfonalának, ám az adott műveket, idén a svájci-német író, Herman Hesse regényét nem kell feltétlenül ismerni a koncertek élvezetéhez – fűzte hozzá.

Várjon Dénes kiemelte: a koncerteken nem konkrétan az Üveggyöngyjátékról lesz szó, hanem hogy a fellépő művészekben milyen rezonanciákat kelt az irodalmi mű, miként lehet átültetni a regény főbb témáit, példának okáért a mester-tanítvány viszonyt a zene nyelvére.

A koncerteken rangos magyar és határon túli, köztük több svájci művész – a Merel Quartet elemei, Jürg Dahler, Thomas Demenga, Heinz Holliger és Reto Bieri – lép fel, amellett a zenekar tagjaként hallhatóak lesznek a Zeneakadémia növendékei is.

mti