Három új, csúcskategóriás konstrukció támogatja a betegellátást az Semmelweis Felsőfokú intézményben

Három új, csúcskategóriás konstrukció támogatja a betegellátást az Semmelweis Felsőfokú intézményben

Két, mesterséges intelligencia-alkalmazásokkal ellátott röntgenberendezés és a legkorszerűbb emlődiagnosztikát biztosító mammográfiás eszköz támogatja ősztől a betegellátást a Semmelweis Felsőfokú intézményben.

Az intézménynek a sajtó képviselőihez eljuttatott információja alapján a két új röntgenkészülék nyolc tüdőelváltozást képes önműködően azonosítani a mellkasröntgen-felvételeken. A mesterséges intelligenciával támogatott képalkotás gyorsabb és pontosabb leletezést biztosít – írták.

A konstrukciók nagy sebességgel több felvételből összefűzött képeket készítenek és több felvételből álló háromdimenziós rétegfelvétel-vizsgálatokra is lehetőséget nyújt. A berendezéssel a tradícióknak megfelelő röntgenképek mellett olyan felvételek is állíthatók elő, amelyeken elkülöníthetők a lágyrészek és a csontszerkezet.

A közlemény idézi Gyebnár Jánost, az egyetem radiológia tanszékének klinikai főorvosát, aki úgy vélekedik, hogy a modern röntgenkészülékek sajátos szoftvere révén sok tüdőelváltozást képesek önvezérelten felismerni a mellkasfelvételeken, köztük példaként a tüdődaganatokat, meszesedéseket, fibrózist, vagy akár a mellkasi folyadékgyülemet.

A mesterségesintelligencia-algoritmus a koronavírus-fertőzés, a tuberkulózis, azonfelül a tüdőgyulladásra utaló jelek felismeréséhez is hozzájárul. A konstrukcióval azok az eltérések és gyanús tüdőterületek is azonosíthatók, amelyek szabad szemmel még nehezen felismerhetők, mindent összevetve már korai szakaszban felhívják a figyelmet a lehetséges elváltozásra.

A berendezésekhez újonnan beszerzett másik program alkalmazásának a sürgősségi, azonfelül kritikus helyzetekben van jelentősége a légmell felismerésében. Az alkalmazás rögtön kiértékeli a felvételt, még mielőtt a leletező orvos látná, és eredményét rögtön megjeleníti a kijelzőn – olvasható a közleményben.

Azt írták, a két új, kétszázmillió forint értékű röntgengépet pénzügyminisztériumi finanszírozással szerezte be az egyetem.

Az intézményben üzembe helyeztek egy a legújabb mammográfiai vizsgálatra alkalmas berendezést is.

Közölték, az újdonság a szerkezethez kapcsolódó szabadalomban rejlik: a hajlított kompressziós lemez maradéktalanul követi az emlő alakját, ennek értelmében kompatibilis minden méretű és formájú emlővel, nem okoz képi torzítást, ugyanakkor a besugárzási dózis nem növekszik, és kevesebb kellemetlenséggel jár.

A számítógépes programnak köszönhetően emlőnként 15 kép állítható elő, szemben a tradicionális mammográfia alatt elkészített emlőnkénti két képpel, és akár 20-60 százalékkal több emlőrák ismerhető fel a tradícióknak megfelelő mammográfiához képest – írták.

A mammográfot saját forrásból vásárolta az Semmelweis Egyetem.

mti