Harmincéves a gödi Piarista Szakképző Iskola

Harmincéves a gödi Piarista Szakképző Iskola

Harmincéves a gödi Piarista Szakképző Iskola és Kollégium, a piaristák egyetlen szakképző intézménye.

A rendszerváltás után kárpótlásként kapott gödi épületben a piaristák olyan iskolát akartak alapítani, amelyik nem hasonlít a többi iskolájukhoz, így nem az egyetemi tanulmányokra készíti elő a gyerekeket, hanem visszafogott alapismeretekre és mesterségekre tanítja őket – mondja az iskolát alapító Jelenits István piarista szerzetes a jubileumra konstruált kisfilmben.

1991-ben az első évfolyam négy szakmával és húsznál kevesebb gyerekkel indult – idézi fel az iskolaalapító.

Jelenits István kiemeli: az „intézményesített jólét” nem szolgálja a egyéniség gazdagságát. Ugyanakkor az ember ma is „szeret személyeset alkotni”. A gödi iskolában ehhez „ébresztgetjük” a gyerekekben a kedvet azzal, hogy nem egy „bandának kiabálunk”, hanem ugyanabban az időben csak „kettővel-hárommal foglalkozunk”.

A harminc év alatt több mint ezer diák szerzett szakmát az intézményben – olvasható a Piarista Rend Magyar Tartományának közleményében.

Pillanatnyilag 156 fiatal tanul a négy szakmai évfolyam valamelyikén.

Kitértek arra: az iskola falai közt „példátlan perszonális odafigyeléssel megvalósuló szakemberképzés folyik, amelyiknek fundamentuma a tradíció és az fejlesztés”.

Jó néhány új módszert dolgoztak ki az iskolában. Ilyen a pályaválasztást segítő, úgynevezett orientációs évfolyam, amely mára az állam 17 intézményében funkcionál a gödi modell mintájára – írták.

Az intézmény jubileumi programsorozattal készül az évre, melynek nyitánya az a kisfilm, ahol az alapító, Jelenits István mellett egykori és aktuális tanulók, nevelők, igazgatók beszélnek az iskoláról. A film az iskola Youtube-csatornáján nézhető meg.

mti