Hangversennyel ünnepel a fővárosi Filharmóniai Társaság

Hangversennyel ünnepel a fővárosi Filharmóniai Társaság

Hangversennyel ünnepli 165 éves fennállását a fővárosi Filharmóniai Társaság november 26-án a fővárosi Zeneakadémián.

Az esten Erkel Hunyadi László nyitánya, Antonín Kraft C-dúr csellóversenye, Liszt 2. magyar rapszódiája, Kodály Galántai táncok és Muszorgszkij Egy tárlat képei című műve hangzik el Várdai István csellóművész és a fővárosi Filharmóniai Társaság Zenekara előadásában, Medveczky Ádám és Madaras Gergely vezényletével – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

A hangversenyen megszólaló művek mind kötődnek a fővárosi Filharmóniai Társasághoz. Kodály Zoltán a Galántai táncokat a fővárosi Filharmóniai Társaság Zenekarának ajánlotta 80. jubileumi évük tiszteletére. A társaság nagyszámú szimfonikus művet mutatott első ízben a magyar közönségnek, mindent összevetve példának okáért 1939-ben Dohnányi Ernő vezényletével első alkalommal csendült fel Muszorgszkij Egy bemutató képei című műve. Várdai István Antonín Kraft csellóversenyét adja elő, amely Magyarországon első ízben hangzik el. Liszt Ferenc is több szállal kötődik a Filharmóniai Társasághoz, több koncerten működött közre, és a Zeneakadémia megalapításával hozzájárult a zenei élet fejlődéséhez. A filharmóniai mozgalom 1853-ban Erkel Ferencnek, a Nemzeti Színházban funkcionáló zenekar karmesterének és a zenekar vezető tagjainak hála indult el, s ekkor alakult meg az állam első, rendszeres koncerttevékenységet folytató együttese, a fővárosi Filharmóniai Társaság Zenekara.

A fővárosi Filharmóniai Társaság 165 éves története egyedi a maga nemében: jó néhány zenetörténeti jelentőségű esemény, a kor szempontjából is meghatározó jelentőségű zeneszerzők és előadóművészek sokasága eredményezi azt a gazdag múltat, amely alapján a zenekart a legjelentősebb európai zenekarok közt tartják számon. Az együttes a magyarországi szimfonikus koncertélet alapjait fektette le, az 1853. november 20-i koncert Európában első alkalommal egy bérleti széria első hangversenye is volt egyben.

mti