Halász Judit az idei év Magyar Szabadságért Díj kitüntetettje

Halász Judit, Fotó: Thaler Tamás

Halász Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész kaphatta meg idén a Magyar Szabadságért Díjat. Az elismerést 11-én, szombaton osztották ki a Gödöllői Királyi Kastélyban – tájékoztatott közleményben Péterfi Csaba, a gödöllői polgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója.

A közlemény felhívta a figyelmet: a Gémesi György által 2000-ben alapított Magyar Szabadságért Díjat évente a Magyar Szabadság Napjához kapcsolódóan nyújtják át, a díjjal olyan személyek életművét ismerik el, akik sokat tettek hazánk függetlenségéért, a magyar kultúra népszerűsítéséért, megőrzéséért.

Az ez évi díjazottat méltatva azt írták: Halász Judit munkájával különleges stílust teremtett, mellyel meghatározóan hozzájárul a magyar irodalom népszerűsítéséhez és megkedveltetéséhez. Dalain az évtizedek alatt nagyon sok generáció nőtt fel, egyéni igényeket kiszolgáló stílusával, perszonális varázsával a legfiatalabbak kedvenc előadóművészévé vált.

A magyarázat alapján a Magyar Szabadság Napja Alapítvány kuratóriuma Halász Juditnak a jövő generációjáért végzett munkájáért, azonfelül a magyar irodalom népszerűsítéséért adományozta oda az elismerést.

A közlemény idézte Gémesi Györgyöt, aki úgy vélekedik, hogy Halász Judit művészi tevékenységét mindvégig az őszinteség és a valószerűség definiálta, és jellemzi ma is.

„A szabadság iránti vágyunk és a szabadság iránt érzett örömünk nem szűnik meg soha. Hiszen a himnuszban is a szabadság szerepel mint fontos motívum, és ez mindannyiunk szívében nagyon fontos„ – olvashatók a színművész szavai.

mti

Fotó: Wikipédia / Thaler Tamás