Gyerekek digitális oktatásáért fog össze az internacionális Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Microsoft Magyarország

Gyerekek digitális oktatásáért fog össze az internacionális Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és a Microsoft Magyarország

Év végéig több tízezer gyermek részesülhet, konkrétan fiatalokra szabott, digitális képzésben az internacionális Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület és a Microsoft Magyarország jóvoltából. Ennek keretében a résztvevők megismerkedhetnek a biztonságosabb internetezés alapszabályaival, ezután elsajátíthatják a programozás alapjait is.

A Microsoft ’Digital Skills for Youth’ internacionális program CashGrant pályázatán idén első alkalommal nyert magyarországi közösségi csoport: az internacionális Gyermekmentő Szolgálat 24 millió forintot nyert magyar gyerekek digitális készségeinek fejlesztésére, azon belül is a biztonságosabb internethasználat oktatására.

Az internacionális Gyermekmentő Szolgálat az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője. Mesterei, tanítói 2009 óta minden évben több mint kétezer internetbiztonsági interaktív foglalkozást tartanak országszerte. A csaknem 100 mester, közülük többen önkéntesek, minden korcsoport részére elérhető előadásai és interaktív foglalkozásai nagyban hozzájárulnak a különféle generációk tudatos internethasználatához. A program tréneri a tavalyi év esetén összesen 50.574 felhasználónak tartottak ismeretbővítő és az internetes veszélyekre felkészítő oktatást. Ezen kívül az NGYSZ konferenciákat, rendezvényeket szervez a médiatudatosság területén, kutatva például az internet eltérő korcsoportokra tett hatását. Célja, hogy az országban a lehető legtöbb felhasználó böngészhessen biztonságos helyzetek közt, ezenkívül hogy probléma során az érintettek tudják, kihez fordulhatnak segítségért.

„Amint a szolgálat által pártfogolt gyermekek egészségi állapotának javításához elengedhetetlenek a felvilágosító, megelőző programok és szűrővizsgálatok, ugyanúgy alapvető a biztonságosabb nethasználat elsajátítása a digitális jóllét megőrzéséhez” – hangoztatta Edvi Péter, az NGYSZ elnöke.

Az internacionális Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programját a Microsoft ’Digital Skills for Youth’ internacionális program CashGrant pályázat támogatásával bővíti, mindent összevetve a gyerekek (köztük hátrányos helyzetű gyermekek is) nem kizárólag az online biztonságról tanulhatnak, hanem elsajátíthatják a kódolás alapjait is, a legjobbak ugyanakkor egy mélyebb ismereteket nyújtó továbbképzésre is lehetőséget kapnak.

A Microsoft és az NGYSZ együttműködésének első állomása február 6-án, a Biztonságos Internet Nap (Safer Internet Day) volt, ahol a Microsoft fővárosi székházában több mint 100 gyerek kapott ízelítőt abból, hogyan válhat körültekintő felhasználójává a legkorszerűbb információs, és kommunikációs technológiáknak.

A Microsoft Magyarország és az internacionális Gyermekmentő Szolgálat év végéig olyan együttes programokat tervez, amelyek alatt a legfiatalabb korosztálynál az alapvető biztonsági óvintézkedések készségszintű megtanítása a cél. A nagyobbaknál ugyanakkor már olyan izgalmas témák is előkerülnek, akárcsak a mesterséges intelligencia fejlődése által felvetett etikai kérdések.

„Napjainkban már gyermekeink életének meghatározó része zajlik a virtuális térben. Miképpen megtanítjuk őket biciklizni, vagy az utcán közlekedni, ugyanúgy kell elsajátítaniuk azt is, hogyan vigyázzanak perszonális adataikra, és magukra a közösségi médiában” – nyilatkozott Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország cégvezetője.

A ’Digital Skills for Youth’ a Microsoft Magyarország fiatalok oktatását támogató tevékenységének mindössze egyik ága. A vállalat az elmúlt tanévben több mint ezer diáknak tartott oktatást a biztonságos internethasználatról: a Microsoft önkéntes mesterei és a Microsoft Student Partner programban részt vevő egyetemi hallgatók beszélgettek általános és középiskolás tanulókkal a felmerülő veszélyekről, és arról, hogyan védekezhetnek ezek ellen.