Golflabdához hasonló, korai játékhoz használt kerámiagolyókra bukkantak Közép-Kínában

Golflabdához hasonló, korai játékhoz használt kerámiagolyókra bukkantak Közép-Kínában

Golflabdához hasonló, korai játékhoz használt kerámiagolyókra bukkantak a közép-kínai Honan tartomány egyik egyetemének gyűjteményében – számolt be a China Daily című kínai lap.

A Pingtingsan Egyetem kerámiagyűjteményének rendezésekor több mint ezer kerámialabda, azonkívül a golyók készítéséhez használt öntőforma, ezenkívül befejezetlen golyók kerültek elő. Az egyetemnek helyet adó Pingtingsan települése a kínai fővárostól, Pekingtől több mint 700 kilométerre délnyugatra fekszik.

A labdákat az ókori Kínában híres, csujvan (szószerinti fordításban: labdaütés) nevű játékhoz használták. A játékot a korszerű golfra emlékeztető jegyei okán ókori kínai golfként is emlegetik: a játékosoknak ütő támogatásával kellett a talajon ásott lyukakba eljuttatni a kerámiagolyókat. A csujvan játék elődje feltehetőleg egy olyan, putacsiu nevű csapatjáték volt, melynek alatt az egyik csapatnak ütők hozzájárulásával kellett egy golyót juttatni az ellenfél kapujába.

Az előkerült kerámiagolyók döntő része öt centiméter átmérőjű – kicsivel nagyobb a korszerű golflabdák standard méreténél –, anyaguk kerámia vagy porcelán. Néhányat a korszerű golflabdákon szintén felfedezhető bemélyedésekkel díszítettek.

A leletek közül a legrégebbiek a Tang dinasztia (618-907) idejéből származnak, és eredendően ókori, porcelán készítésére használt kemencékből kerültek elő. A mai Pingtingsan környékén az ókorban fejlett porcelánkészítő kézművesipar működött.

A China Daily a kínai sportfelügyelet egyik kutatóintézetének munkatárására hivatkozva azzal érvelt a leletek jelentőségét, hogy első alkalommal bukkant fel egyidejűleg ekkora mennyiségű, a labdajáték eredetének mélyebb tanulmányozására felhasználható csujvanlabda.

mti