Gerhard Richter festőművész kiállítása nyílt Prágában

Gerhard Richter festőművész kiállítása nyílt Prágában

Gerhard Richter német festő életművét bemutató tárlat nyílt szerdán Prágában. A ma élők közül most a legkeresettebbnek és legdrágábbnak tartott festő alkotásai az Óvárosi téren álló Kinsky-palotában szeptember 3-ig tekinthetők meg.

A bemutató házigazdája, a prágai Nemzeti Galéria a kiállított műveket jóval több mint tízmilliárd koronára (115 milliárd forint) biztosította, ami Csehországban példa nélküli összeg.

A korábbi legmagasabb biztosítást IV. Károly cseh király és német-római császár tavalyi kiállítására kötötték meg tízmilliárd korona értékben – közölte Jirí Fajt, a Nemzeti Galéria igazgatója és a prezentáció kurátora újságírókkal.

A retrospektív expon – amit a cseh-német megbékélési nyilatkozat aláírásának 20. évfordulója alkalmával rendeztek – megfigyelhető több tucatnyi képet Gerhard Richter személyesen válogatta ki. A műveket a Föld neves galériái kölcsönözték a bemutató idejére Prágába.

A drezdai születésű 85 éves Richternek, aki élete nagyobbik részét Németország nyugati részében töltötte, ez az első magasfokú kiállítása Közép-Európában, a cseh sajtó alapján Prágában rendkívüli érdeklődésre számíthat. A lapok úgy vélik, hogy a festő tárlata a prágai nyári turistaszezon egyik legvonzóbb rendezvénye lesz. A tárlat megnyitóján az alkotó személyesen is megjelent. Gerhard Richter egy hétig tartózkodik Prágában, közlése alapján festeni fog, tetejébe több találkozón, beszélgetésen vesz részt. A cseh fővárosban festett képeit saját bejelentése alapján „szerény” összegekért rögvest értékesíti az érdeklődőknek.

mti