Frazon Zsófia etnográfus és az általa vezetett kutató közösség kapta az ez évi MúzeumCafé Díjat

Frazon Zsófia etnográfus és az általa vezetett kutató közösség kapta az ez évi MúzeumCafé Díjat

Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum munkatársa és az általa vezetett szakember közösség kapta az ez évi MúzeumCafé Díjat – közölte a Szépművészeti Múzeum sajtótájékoztatóján.

A múzeumi szaklap kuratóriuma a. Nyitott múzeum. titulussal rendelkező kutatásért ítélte oda az elismerést. A közlemény felidéz, hogy az elmúlt évben a Néprajzi Múzeum MaDok-program kiadásában jelent meg a. Nyitott múzeum. Összefogás, részvétel, társadalmi múzeum című kézikönyv és az azonos című weboldal, amely a részvétel és összefogás (társadalmi) múzeumi lehetőségeit és gyakorlatait vizsgálja. Az okmány alapján a kötet címe nem a gondolat befejezetlenségére utal, hanem olyan múzeumi projektekre, amelyeknek be- és kimenete is nyitott; a kutatásban, a gyűjtemény feldolgozásában, a kiállítások létrehozásában és interpretációjában nemkülönben számítanak a közönségre, közösségekre.

A kötetben és a honlapon kibontakozó fogalmi háló, szócikkek, esettanulmányok, interjúk, kritikák a részvételre és együttműködésre épülő múzeumi gyakorlatok akadémiai vizsgálatára épülnek. A három és fél éves módszertani alapkutatásban Frazon Zsófia projektvezető mellett több intézmény, akadémiai körzet képviseltette magát a kutatásban Foster Hannah Daisy, Gadó Flóra, Hermann Veronika, Illés Péter, Schleicher Vera, Szakács Eszter, Toronyi Zsuzsanna és Wilhelm Gábor személyében, míg munkájukat meghívott szerzők és kommentálók tették teljessé – áll az indoklásban.

A kötet szócikkei és esettanulmányai kommentáron és kritikán alapuló – szintén az együttműködésre épülő, a projekt esetén kifejlesztett – diszkurzív írás módszerével készültek. Mindez igaz az offline és az online felületek kialakítására, összehangolására és a kötet megjelenését követő országjáró körútra. Ennek betudhatóan olyan komplex kézikönyv született, amely ezenkívül, hogy összegzi, elemzi a korábbi részvételre és együttműködésre épülő muzeológiai folyamatokat, nagy valószínűséggel biztos, hogy meg újítja azt. A kézikönyv és a hozzá kapcsolódó projekt olyan múzeumtudományi eredmény, amely alapvetően befolyásolhatja, inspirálhatja a magyar muzeológiát.

A Szépművészeti Múzeum által hozott létre múzeumi szaklap kilencedik alkalommal ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal a magyar múzeumi szakmából évente olyan mester tevékenységét ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és haladó szellemű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

A döntésben a szerkesztőség tevékenységét a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum irányítója, E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Martos Gábor esztéta, művészeti író, Rockenbauer Zoltán művészettörténész és Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) segítette.

A lap művészeti vezetője, Pintér József által tervezett MúzeumCafé Díjat Gréczi Emőke főszerkesztő nyújtotta át.

mti