Felújították Hévízen a leglátogatottabb hazai egytermes mozit

Felújították Hévízen a leglátogatottabb hazai egytermes mozit

A széksorok cseréje és a férőhelyek bővítése, amellett más belső átalakítások után újranyitották Hévízen a Fontana Filmszínházat, ami több mint 50 ezres éves látogatószámával Magyarország leglátogatottabb egytermes mozija.

A megnyitást megelőző sajtótájékoztatón Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) kijelentette: a 2010 körül az alacsony nézőszám folytán még bezárással fenyegetett mozi kép- és hangtechnikáját 2011-ben 35 millió forint beruházással digitalizálták és 3D-s vetítésekre is alkalmassá tették, továbbá klimatizálták a nézőteret. Helyes volt az önkormányzat döntése a mozi megmentéséről, mert ezt követően évről évre emelkedett a nézőszám Fontana Filmszínházban. A múlt év végén már meghaladta az 50 ezret a vendégek száma, amivel Magyarország leglátogatottabb egytermes mozijának számít – jelezte.

Felújították Hévízen a leglátogatottabb hazai egytermes mozit
Felújították Hévízen a leglátogatottabb hazai egytermes mozit

Az elmúlt négy hétben 15 millió forintból kicserélték a széksorokat, emellett bővítették a férőhelyek számát, a korábbi 104 helyett most 130 ülőhelyet tudnak kínálni. A kerekesszékesek részére is alakítottak ki helyeket, azonkívül egy sorban olyan szélső székeket építettek be, amelyeknek felhajtható a karfája, ezáltal a mozgássérültek nehézség nélkül helyet foglalnak. Mindezek mellett a vészkijáratokat is akadálymentessé tették.

A polgármester hozzáfűzte, hogy ez utóbbi beruházások azért fontosak, mert Hévízre jó néhány mozgássérült látogat, ezáltal számukra is tudnak szórakozási lehetőséget biztosítani.

A jobb láthatóság érdekében a terem lejtését is módosították, amellett egy méterrel hátrébb helyezték a vetítővásznat. Mindent összevetve arra is mód van, hogy a korábbiakhoz hasonlóan pódium-előadásokat tarthassanak a moziteremben.

Papp Gábor azt is kijelentette: a hévízi moziteremnek nevet is kívántak adni, így olyan személyiséget kerestek, aki kötődik a filmszínház funkcióihoz, azonkívül a településhez és a „boldog békeidőkhöz”. A választás ezáltal esett Honthy Hannára, akinek a nevét viseli a moziterem.

Szaknyéri András, a filmszínház vezetője közölte: a filmszínház aktuális épületét 1985-ben nyújtották át. Mozija viszont már 105 éve van Hévíznek, bár az 1902-es indulás óta többször is változott a színtere.

MTI, Fotó: Varga György