Felújított magyar filmklasszikusokat vetítenek Párizsban

Felújított magyar filmklasszikusokat vetítenek Párizsban

Nyolc felújított magyar filmet is vetítenek Párizsban a szerdától vasárnapig tartó, restaurált filmeknek szentelt, Toute la mémoire du monde című rendezvényen, amelyen az idén 80. születésnapját ünneplő Szabó István életműve előtt is tisztelegnek.

A már hatodik alkalommal megszervezett párizsi rendezvény az archívumok, digitalizálással és filmrestaurálással foglalatoskodó laborok és stúdiók tevékenységét állítja a fókuszba. Az idén a magyar film önálló szekciót kapott A magyar film gyöngyszemei címmel – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap.

A filmtörténet több korszakát átfogó összeállítás legkorábbi darabja az Amerikában tekintélyes karriert befutott André de Toth (Tóth Endre) Két lány az uccán (1939) című, korát megelőző korszerű filmje, amelyiknek felújítása 2009-ben Martin Scorsese alapítványának kezdeményezésére történt. André de Toth alkotásait olyan rendezők tartják az amerikai filmtörténet mérföldköveinek, mint Scorsese, Tarantino vagy Bertrand Tavernier.

A párizsi nézők megtekintheti Szőts István Emberek a havason (1942) című alkotását, amely új, természetes vizuális nyelvet hozott nemcsak a magyar, hanem a Föld filmgyártásába is és az olasz neorealizmus kialakulására is hatással volt. Műsorra tűzik Fábri Zoltán remekművét, a Körhintát (1955), amely a párizsi vetítést követően március végétől országszerte műsoron lesz a francia mozikban a Clavis Films forgalmazásában.

Olyan ritkábban megfigyelhető klasszikusok is gyarapítják a programot, mint a kibeszéletlen történelmi traumát korszerű kellékekkel feldolgozó Hideg napok (Kovács András, 1966), az idén 85. születésnapját ünneplő Sára Sándor Feldobott kő (1968) című filmje, vagy Mészáros Márta úttörő jelentőségű alkotása, a női sorsokat új szemlélettel bemutató Ők ketten (1978). Ez utóbbi bemutatóját Marina Vlady főszereplő jelenlétében tartják.

A Berlini Internacionális Filmfesztivál teltházas vetítése után Párizsban is műsorra tűzik Enyedi Ildikó első játékfilmje, Az én XX. századom (1988) teljeskörűen restaurált változatát a direktor jelenlétében. A Filmalap digitalizálási és filmfelújítási programja keretében elkészült új változat március 14-től az országos mozihálózatban is megfigyelhető lesz a Malavida forgalmazásában.

A párizsi filmfesztivál az idén 80. születésnapját ünneplő Szabó István életműve előtt tisztelegve ismerteti az Oscar-díjas filmrendező Szerelmesfilmjét (1970), melynek 4K felbontású digitális felújítása 2016-ban jött létre. A vetítés után Szabó Istvánnal Ráduly György, a Filmarchívum igazgatója és Emilie Cauquy, a Cinemathéque française munkatársa beszélget.

A francia filmintézet, a Cinémathéque française szervezésében megvalósuló rendezvény védnöke Costa Gavras és Wim Wenders.

mti