Felújítják a londoni parlament épületét

Felújítják a londoni parlament épületét

A londoni parlament épülete méltán világhírű. Megjelenésében és funkciójában is az egyik legbefolyásosabb épület a világon. Ugyanakkor ráférne már egy kis tatarozás. Az előzetes becslések szerint nem is kicsi, hiszen a legrövidebb változat szerint is hat év, de bizonyos feltételekkel akár 40 évig is eltarthat a renoválás.

A parlament a Temze mocsaras partján épült aminek következtében az épület egyes részei jelentősen megsüppedtek. Ezt fokozza az elmúlt évtizedek fejlődési hulláma, amikor a brit parlament alatt nagyszabású munkálatok folytak. Itt fut két londoni metróvonal is, egy nagy átmérővel rendelkező szennyvízgyűjtő, illetve a közelmúltban épült egy mélygarázs is az épület alatt.

Mindezek együttes hatásaként a világhírű Big Ben óratorony már 43 cm elhajlást mutat, ami a 97 méteres magasságával 0,26 foknak felel meg. Az épületen más jól látható sérülések is felfedezhetőek, de a statikai problémák mellett a teljes felújítást szorgalmazzák a hiányos egészségügyi és tűzbiztonsági megoldások, a sok helyen azbesztet tartalmazó szigetelés vagy a meglehetősen elavult villanyhálózat is.

A most elkészült tanulmány szerint három variációja létezik a felújításnak, és mindegyik az itt dolgozók kiköltözéséről vagy éppen maradásáról szól. Az első variáció szerint a westminsteri törvényhozás alsó és felső házának képviselőinek nem kell ideiglenesen kiköltöznie. Ebben az esetben a becslések szerint mintegy 5,7 milliárd fontba, és 25–40 évbe telne a komplett felújítás. Ettől valamivel rövidebb időt, kb. 9–14 évnyi munkát emésztene fel, ha a képviselő megosztva költöznének ki, először az alsóház, majd a Lordok Háza, és a költség is kevesebb, olyan 3,9 milliárd font körül alakulna. Persze a legrövidebb határidővel akkor készülne el a parlament felújítása, ha mindenki kiköltözne és a munkások nyugodtan tudnának dolgozni. Ezen variáció szerint elegendő lenne mindössze 6 év és 3,5 milliárd font.

A kiköltözésre több lehetőség is kínálkozik, így szóba került a londoni konferenciaközpont, a 2012-es olimpia idején használt médiaközpont, a manchesteri városháza és a birminghami könyvtár épülete is.