Felszentelték a kétszázadik leaszfaltozott földutat Budapesten

Felszentelték a kétszázadik leaszfaltozott földutat Budapesten

A kormányzat 20 milliárd forinttal segíti a Budapest Útépítési Programban a szilárd burkolattal nem büszkélkedhető fővárosi utak leaszfaltozását – hangoztatta a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár Budapesten, amikor a XII. kerületben átadták a kétszázadik, a program révén modernizált útszakaszt, a Gyógyfű utcát.

Fürjes Balázs nyomatékosította, hogy Budapest nem kizárólag a belvárosból áll, minden városrész egyenrangú. Így meghatározó a egész önkormányzati úthálózat csaknem 5 százalékát kitevő földutak felújítása.

Közölte, a Hegyvidéken is folytatódik a helyi önkormányzat és a kormány együttműködése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának felépítésével, a Normafa megváltoztatásával, zöldítésével és ilyen program lehet a következő években a Fogaskerekű felújítása is uniós forrásból.

Szatmáry Kristóf, a fővárosi Útépítési Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos az avatás alkalmával azt nyomatékosította, hogy a program a fővárosi Fidesz, Budapest fideszes polgármestereinek kezdeményezésére indult útjára 2018-ban.

Mindennek nyomán 2019-2020-ban 300, csaknem 60 kilométernyi útszakasz kaphat szilárd burkolatot és az elképzelések alapján a jövő évben is folytatódik a felújítás.

Pokorni Zoltán, a kerület polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy a most átadott út rendhagyó kövezetburkolatot kapott. Tudniillik az utcának nem megoldható a vízelvezetése, így az út alatt kell „elszikkasztani” az esővizet.

Hangoztatta még, hogy elképzelése alapján a kerületben is folytatódik az aszfaltozási program a Lóránt köz és az Ibolya ösvény felújításával. Ezekre nyújtott be pályázatot az önkormányzat – mondta Pokorni Zoltán.

mti, fotó: Mónus Márton