Felmentették tisztségéből Kim Rasmussent, a női kézilabda-válogatott kapitányát

Felmentették tisztségéből Kim Rasmussent, a női kézilabda-válogatott kapitányát

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége felmentette tisztségéből Kim Rasmussent, a magyar női válogatott szövetségi kapitányát.

Az MKSZ információja alapján az elnökség felkérte Pálinger Katalin alelnököt és Novák András operatív igazgatót, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborral. Az elképzelések alapján a Bajnokok Ligája-címvédő Győr, mindemellett a Ferencváros vezetőedzője egyesült erővel látná el a szövetségi kapitányi feladatokat a március 20-22-én sorra kerülő győri olimpiai selejtezőtornán, azonfelül azt követően a Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőkön.

A dán Kim Rasmussen a lengyel válogatottal 2013-ban és 2015-ben is negyedik lett a világbajnokságon, ezt követően 2016-ban a román CSM Bucuresti csapatát Bajnokok Ligája-győzelemig vezette. A magyar válogatott élére 2016 májusában nevezték ki, onnantól a nemzeti együttes története legrosszabb Európa-bajnoki, és két legrosszabb világbajnoki helyezését produkálta. A kontinenstornán 2016-ban a 12., 2018-ban a hetedik helyet érte el, a vb-n 2017-ben 15., múlt évben ugyanakkor 14. lett.

Decemberben, a Japánban szervezett olimpiai kvalifikációs vb-n a magyarok a csoportkör utolsó fordulójában egy góllal kikaptak Romániától, ezáltal nem jutottak a középdöntőbe. Rasmussent a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, ezután a hajrában a reklamálása folytán kétperces kiállítással sújtották csapatát. A játékvezetői tévedésekkel tarkított összecsapás után az edző sportszerűtlenül viselkedett, nem kifogástalan szóhasználattal élt a sajtótájékoztatón, így az internacionális szövetség (IHF) azonnali hatállyal felfüggesztette, ám a vizsgálatot akkortól sem folytatta le ellene, így nem tudni, milyen büntetés vár rá.

A válogatott a rossz szereplés ellenére kijutott az olimpiai selejtezőtornára, ahol Szerbia, Kína, illetve Oroszország lesz az ellenfele márciusban. Az első két helyezett indulhat a nyári, tokiói játékokon.

MTI