Fehér cápákra vadászó kardszárnyú delfinekről készültek jellegzetes felvételek

Fehér cápákra vadászó kardszárnyú delfinekről készültek jellegzetes felvételek

Soha nem látott részletességű felvételek készültek egy csapat kardszárnyú delfinről, amint egy órán át üldöznek, ezután megölnek több fehér cápát a dél-afrikai partok közelében.

A The Guardian mondanivalója alapján a felvétel drónnal készült, és tudósok alapján a kardszárnyú delfineknek ezt a fajta viselkedését még soha nem sikerült levegőből, mindemellett ilyen részletgazdagon rögzíteni.

Az állatokat a Nyugat-Fokföld tartománybeli Mossel Bay kikötőváros közelében vették filmre májusban. A felvétel egyik részén az látszik, hogy öt kardszárnyú delfin üldöz egy fehér cápát. A tudósok alapján az állatok később három újabb cápát is szétmarcangoltak.

Simon Elwen, a tengeri emlősök szakértője kijelentette, a kardszárnyú delfinek különösen nagy tudású és társas állatok. Csoportos vadásztechnikájuknak hála roppantul hatékony ragadozók.

Az óceánok csúcsragadozóiként ismert kardszárnyú delfinekről eddig is tudták, hogy cápákra vadásznak, de eddig arra csak kevés bizonyíték volt, hogy fehér cápákat is célba vesznek.

A felvételen megfigyelhető öt orka közül egyről a tudósok már a mai napig is tudták, hogy támadott már meg fehér cápákat, a másik négyről ellenben nem. A pillanatnyi felvétel azt igazolja, hogy a kardszárnyú delfinek képesek tanulni egymástól – állapították meg a héten közzétett tanulmányukban.

A májusban lencsevégre kapott vadászat után a cápák eltűntek a térségből, csak egy fehér cápát észleltek a következő 45 napban. A tudósok részére ez megerősítette azt a jelenséget, hogy a cápák a támadások után menekülőre fogják egy-egy területről.

mti