Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban

Februárban rendezik meg a Határtalan Napokat a Miskolci Nemzeti Színházban

Újból a határon túli kultúráé lesz a főszerep február 13. és 15. közt a Miskolci Nemzeti Színházban, ahol a Határtalan Napokon a színház, a zene, a képzőművészet és az irodalom mellett az idén a film és a tánc műfaja is képviselteti magát. A rendezvénysorozat vendége Beregszász lesz.

A miskolci színház részére ez az egyik legszámottevőbb esemény: évente egy-egy határon túli magyar település kultúráját szemlélteti a teátrum, és nem kizárólag a színházát, hanem a képzőművészetét, az irodalmát, a zenéjét is megismerheti a nézőközönség – olvasható a Miskolci Nemzeti Színház közleményében.

Mint írják, a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be a háromnapos parádén. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe – olvasható a darab ismertetőjében.

Mint írják, Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a nagyérdemű. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre sajátos ismert népzenei és néptánc örökség jelenik meg a színpadon.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve a beregszászi társulat előadásában autentikus zenével és néptánccal érzékelhető. A Lila ákác című előadás alkalmával egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház színpadán.

A közleményben felidézik, hogy a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a beregszászi Liliomfi című előadás kapta a Városmajori Színházi Szemlén 2013-ban, amit most a miskolci nézőközönség is láthat.

Mint írják, a beregszásziak bemutatják a Zoltán újratemetve című produkciót is, amely egy beteljesületlen, tragikus szerelem története a Szovjetunió nyugati határán, a II. világháború végén, és a birodalom fennállásának utolsó nagy telén. “Rómeó és Júlia a vasfüggöny két oldalán” – írják Zelei Miklós darabjáról.

A Határtalan Napok programjai közt idén filmvetítés is megjelenik. Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményéből Vidnyánszky Attila 2003-ban szervezett színházi előadást, 2014-ben ugyanakkor a művet filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

A képzőművészeti tárlaton több mint tíz művész alkotásaiból megfigyelhető szelekció a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület korunkbeli kárpátaljai szerzők gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak a kíváncsiskodók.

mti