Ezáltal őrizhetjük meg ruháink eredeti állapotát

Ezáltal őrizhetjük meg ruháink eredeti állapotát

Amikor ruháink kimennek a divatból, megfakulnak, kinyúlnak vagy már nem passzolnak olyan hibátlanul méretben, hajlamosak vagyunk sebesen megszabadulni tőlük. Ennek eredménye, hogy Európában minden évben 5,8 millió tonna alig használt ruhát dobunk ki. Mindannyian tehetünk viszont azért, hogy ez a szám csökkenjen: azon túl, hogy színvonalas, környezetbarát termékeket vásárolunk, mosási szokásaink újragondolásával tovább megőrizhetjük ruháink eredeti állapotát. Az LG a Care for What You Wear kampány keretében Mengyán Eszterrel, a Holy Duck! blog írójával és a Fenntarthatodivat.hu oldal alapítójával kooperálva összefoglalta, hogyan óvhatjuk a tudatos mosással ruháinkat.

Címkék a ruháinkon

A ruhákba bevarrt címkék teljeskörű útmutatást nyújtanak azzal kapcsolatban, hogyan célszerű ápolni őket. Mengyán Eszter azt ajánlja, lehetőleg ne vágjuk ki ruháinkból ezeket a cetliket vagy ha de, tegyük el őket egy biztos helyre, és írjuk rá, melyik ruhához tartozik. Ezek tartalmazzák mivel a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegyi tisztításra vonatkozó javaslatot a vállalat részéről. Az eltérő anyagok eltérő ápolást igényelnek, így ha példaként tartósan 40 fokon mosunk egy, a vállalat által csak 30 fokos mosásra ajánlott ruhadarabot, hamar kinyúlt, szöszös eredménnyel találkozhatunk.

Meghatározó a célszerű hőfok

A ruhacímkéken alapvetően azt láthatjuk, hogy a vállalat maximum hány fokon ajánlja az adott darab mosását – egy-két újabb szabály viszont címke nélkül is segíthet eligazodni a hőfokok útvesztőjében. A 60-95 C-os forró víz akkor a leghatékonyabb megoldás, ha alapos fertőtlenítésre van szükség: ilyen hőmérséklet mellett mivel elpusztul a baktériumok nagy része. A forró víz viszont egyáltalán nem kíméli a textileket, így csak erősen szennyezett, erős, természetes szálakból álló, nem színezett textilekhez ajánlott. Moshatók példaként ilyen hőfokon a lepedők, törölközők vagy konyharuhák. Ha kímélőbb megoldást szeretnénk, válasszunk olyan mosógépet, ami gőztechnológiát alkalmaz: a gőz magas hőmérsékleten, ámde kíméletesen hatol be a szövetek szálai közé, elpusztítva az allergének akár 99,9 százalékát.

Közepes vagy enyhe szennyeződés, ezenfelül sötét vagy színezett textilek során a 30-40 C-os, melegvizes mosás az nagyszerű alternatíva, amely elegendő tisztító erővel bír, ennek ellenére nem bántja a szöveteket – ideális így pamuthoz, lenhez, szintetikus anyagokhoz. A legkényesebb anyagok, példaként a gyapjú és a selyem tekintetében nincs is más választásunk, mint az ennél is alacsonyabb hőfok, merthogy ezeket csak szobahőmérsékletű, langyos vízben moshatjuk.

Okos gépekkel is védhetjük a ruháinkat

A tudatos ruhaápolásban, a ruhadarabok minőségének megőrzésében már olyan új modern műszaki megoldások is rendelkezésünkre állnak, mint a mesterséges intelligencia. Az ún. AI DD technológiájú mosógépek példának okáért nem kizárólag a ruhatöltet súlyát képesek maguktól felmérni, de fejlett szenzoraikkal a szövetek lágyságát is azonosítják. A szöveteknek nagyon sok jellemzője és tulajdonsága van, pamut és pamut közt is lehet különbség. A modern műszaki megoldás érdemben azt jelenti, hogy ezeket az információkat a mosógép húszezer – a mosási szokásokhoz kapcsolódó – adattal hasonlítja össze, melyek nyomán optimalizálja a dobmozgásokat. A konstrukció ezzel nem kizárólag a hatékonyságot növeli, de 18 százalékkal hatékonyabban ügyel a ruhákat, ezzel meghosszabbítva a ruhadarabok élettartamát is. Az AI DD technológiájú mosógépek képesek felismeri a pólókból és nadrágokból álló vegyes töltetet, és úgy programozzák be a mosási ciklust, hogy a dobmozgások és a program hossza ehhez illeszkedve a legjobb eredményt hozza. A kényes ruhákat ezáltal a gépben sem kell féltenünk, mivelhogy a mosógép kijelöli nekünk a legkíméletesebb és leghatékonyabb tisztítási megoldást.