Évtizedes időkapszula került felszínre

Évtizedes időkapszula került felszínre

Tíz éve elásott emlékek kerültek elő a Samsung 2010-ben elrejtett, és idén télen előtérbe állított időkapszulájából. A mementó felhasználók fotóit magába foglalja, amelyek újra életre keltik a 2010-es éveket. A modern műszaki megoldás fantasztikus mértékben fejlődött az eltelt időben, az Emlékezz rám! indítvány pályázói közül ellenben többen ma is szenvedélyes fotósok.

A Samsung első NX szériás fényképezőgépe állt az idén 10 éves Emlékezz rám! kampány középpontjában. A fotópályázatra 2010 legemlékezetesebb és legkedveltebb képeit küldték be a pályázók, a Samsung ezekből állított össze egy páratlan albumot, amit aztán tíz évre időkapszulába zárt. A csaknem 800 pályamű közül akkor a felhasználók szavazati alapján 300 művészi fotó került a gyűjteménybe, a 10 legtöbb szavazatot begyűjtő fényképész ugyanakkor egy-egy NX11 gépet is átvehetett. A fotóalbumot is magába foglaló időkapszulát 2010. december 31-én, ünnepélyes keretek közt helyezték el a Westend City Center Ferdinánd híd felőli bejáratánál.

Az elmúlt tíz évben rengeteget változott a fotózás, a modern műszaki megoldás és a felhasználói szokások alig hasonlíthatók össze. A digitális fényképezőgépek helyett napjainkban már okostelefonokkal készül a fotók nagyobb része. A Samsung fejlesztéseinek betudhatóan a legfrissebb gépezetek, mindent összevetve a Galaxy S20 vagy Note20 sorozat kameráival sokkal egyszerűbben állíthatók elő látványosabb képek, mint tíz éve fényképezőgéppel. A digitális tartalommegosztás korában számottevő fotó és videó készül nap mint nap, az igazán jó képek elkészítéséhez viszont még mindig szükség van arra a jellegzetes látásmódra, amellyel a tíz évvel ezelőtti nyertesek rendelkeznek.

Az időkapszulából előkerült képek tíz év távlatából is irreális alkotások, amelyek sokat elárulnak arról, hogyan látták a felhasználók a világot 2010-ben. A fotók közt megtalálhatók privát emlékek, lenyűgöző táj-kompozíciók és kísérletező kedvű darabok is, egy-két képen mindazonáltal olyan részletek is visszaköszönnek, amelyek napjainkban már nem a mindennapi életünk részei.

„Izgatottan vártuk az időkapszula felnyitását és jelentős boldogság számunkra, hogy velünk egyesült erővel mások is örömmel emlékeznek vissza erre a fotópályázatra – nyilatkozta Witsch Gerda, a Samsung Magyarország marketing vezetője. – Az elmúlt tíz év töméntelen változást hozott, de az igazán jelentős pillanatokra, amint ez a képeken is látszik, mindenki emlékszik. A Samsung az évtized elején és most, 10 évvel később is a leleményes szerzők mellett áll, hogy továbbfejlesztett megoldásaival segítse őket korunk megörökítésében.”