Eurovíziós Dalfesztivál – Tel-Avivban lesz a jövő évi verseny

Eurovíziós Dalfesztivál – Tel-Avivban lesz a jövő évi verseny

Tel-Avivban rendezik a jövő évi, már 64. Eurovíziós Dalfesztivált. A rendezvény 2019. május 14-től 18-ig fog lezajlani az izraeli településben – jelentették be a szervezők.

Szeretném megköszönni a rendezésre pályázó izraeli településeknek ajánlataikat, és az izraeli közmédiának, a KAN-nek, hogy egy szakértőt kért fel a állapotok alapos felvázolására és értékelésére, ami hozzájárult a végső döntés meghozatalához. Tel-Aviv nyújtotta be a legátfogóbb pályázatot a Föld legnagyobb zenei eseményének megrendezésére – mondta Jan Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője.

Izrael eddig kétszer szervezett Eurovíziós Dalfesztivált, mindkét alkalommal (1979, 1999) Jeruzsálem volt a házigazda. Tel-Aviv Izrael második leghatalmasabb települése, csaknem 400 ezer lakossal. A verseny jövő évi színtere a Tel-Aviv-i Expo (Internacionális Kiállítási Center) lesz.

Egy-két héttel ezelőtt hozzávetőleg az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás alapján a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forint) bankkölcsönt, amit letétbe helyezett az EBU által megnevezett svájci bankban. A pénzügyminisztérium vállalta az állami garanciát a kölcsönnél arra az esetre, ha valamely rendkívüli esemény, az Izraelben korántsem elképzelhetetlen háború, földrengés vagy más előre nem érzékelhető ok folytán elmaradna a megmérettetés.

Frank-Dieter Freiling, a versenyt lebonyolító testület vezetője most azt emelte ki, hogy garanciákat várnak az izraeli miniszterelnöktől a rendezvényre érkezők biztonsága és szabad mozgása vonatkozásában. „Ezek a garanciák elkerülhetetlenek ahhoz, hogy előre tudjunk haladni a rendezvény tervezésében, a vendégek biztonságát illetően, a verseny értékei, sokszínűsége fenntartása érdekében”.

Izrael Neta Barzilai májusi lisszaboni győzelmével szerezte meg a jogot a 2019-es dalverseny rendezésére.

mti