Eszenyi Enikő kapta az ez évi Páger Antal-színészdíjat

Eszenyi Enikő kapta az ez évi Páger Antal-színészdíjat

Eszenyi Enikő kapta idén a Páger Antal-színészdíjat; a művész Farkas Éva Erzsébet polgármestertől vette át, a makói önkormányzat elismerését a Maros-parti településben, a Hagymaházban.

A díjat évente az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára sajátos a págeri valódiság és eszköztelenség. A díjat odaítélő zsűri – Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, ugyanakkor Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája – úgy döntött, hogy idén Eszenyi Enikő veheti keresztül az elismerést, “Téni bácsi” mesés arany pecsétgyűrűjének precíz mását.

Eszenyi Enikő a színészettel Debrecenben az agrártudományi egyetem irodalmi színpadán ismerkedett meg, a színművészetin Horvai István és Kapás Dezső osztályába került. Már a második év után a Vígszínházban csinálta gyakorlatát, ahol egyesült erővel játszhatott mások mellett Páger Antallal is. Első jókora feladatát a Sándor Pál által szervezett Ragyogj, ragyogj csillagomban kapta, ezután sok terjedelmes tradicionális női funkció várt rá. A társulat szélsebesen befogadta, hat év után 1989-ben megkapta a Ruttkai-díjat, amelyről a művészek folyamatosan titkos szavazással döntenek.

Alig múlt harminc, mikor is elkezdett szervezni, a Leonce és Lénát állította színpadra a fővárosi Kamaraszínházban, másodikként mindazonáltal már a West Side Story következett a Vígszínházban. Pozsonyban és Prágában bemutatott Shakespeare-rendezéseivel is komoly szakmai és közönségsikert aratott, 2009 őszén mindazonáltal már igazgatóként Othellót vitte színre a Vígszínházban.

Huszonöt nagyjátékfilmben és legalább ennyi tévéfilmben szerepelt. Életművét Jászai- ás Kossuth-díjjal ismerték el, 2007-ben ugyanakkor megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét.

Makó, Páger Antal szülővárosa 1999 óta évente ünnepi programokkal tiszteleg az 1986-ban eltávozott mester emléke előtt. A színészdíjat 2002-ben elsőként Halász Judit kaphatta meg, ezután Garas Dezső, Király Levente, Venczel Vera, Csákányi Eszter, Kern András, Törőcsik Mari, Kulka János, Bánsági Ildikó, Kútvölgyi Erzsébet, Rudolf Péter, Cserhalmi György, Gáspár Sándor és Udvaros Dorottya részesült az elismerésben, múlt évben ugyanakkor Csuja Imre kapta a díjat.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely