Emlékoszlopot avattak az erdőmérnök Kaán Károly tiszteletére

Emlékoszlopot avattak az erdőmérnök Kaán Károly tiszteletére

A magyar erdőgazdálkodás meghatározó alakja, Kaán Károly születésének 150. évfordulója és az első hazai természetvédelmi tájék, a debreceni Nagyerdő védetté nyilvánításának 78. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést és avattak emlékoszlopot a debreceni erdészetben.

Szalacsi Árpád, a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója megemlékezésében Kaán Károlyt az alföldi fásítási program és a magyar természetvédelem megteremtőjének nevezte.

Jeles dátumnak nevezte 1939. október 10-ét, amikor a Magyar Természetvédelmi Törzskönyvben első bejegyzésként védetté tették a debreceni Nagyerdő 31 hektáros területét.

Szalacsi Árpád kijelentette még: a két megyében – Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg – gazdálkodó erdészetük hangsúlyt fektet a turisztikai célú jóléti fejlesztésekre, amelyek sorában legutóbb felújították a halápi turistaházat.

Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere azt mondta el, hogy a múlt értékeire építve fejlesztik tovább a Nagyerdőt: a modern Főnix terv keretében 2,5 milliárdos beruházással internacionális iskolát építenek az erdő szélén, 3,5 milliárdos forrásból fejlesztik a nagyerdei strandot és 8 milliárd forintos kormányzati támogatással újul meg a nagyerdei állatkert és vidámpark.

Az alpolgármester példaértékűnek nevezte a település és a Nyírerdő Zrt. együttműködését, amely patronálja az állampolgárok széles körét érintő jóléti fejlesztéseket.

Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke a 150 évvel ezelőtt született terjedelmes előd, egykori államtitkár, az egyesületük volt alelnöke, Kaán Károly szakmai tevékenységét méltatta.

Kaán legszámottevőbb tettének a komplex erdőgazdálkodás eszmerendszerének a megalkotását nevezte.

Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója alapján Kaán Károly élharcosa volt a korszerű természetvédelemnek, amely mára egyre sikeresebben üzemel közösen az erdészetekkel.

A megemlékezések után a nagyerdei erdészeti erdei iskola udvarán emlékoszlopot avattak, Vass Tamás erdőmérnök alkotását. Az emlékoszlop törzsét egy egykor a debreceni védett Nagyerdőben álló, ezután ott elhalt tölgyfa törzséből formázta alkotója, a rávésett szöveg ugyanakkor emléket állít Kaán Károlynak és a 78 éve védetté nyilvánított Nagyerdőnek.

mti