Első alkalommal találtak új antibiotikumot mesterséges intelligencia hozzájárulásával

Első alkalommal találtak új antibiotikumot mesterséges intelligencia hozzájárulásával

Első alkalommal találtak egy új típusú antibiotikumot mesterséges intelligencia (MI) segédkezésével amerikai tudósok. Szakértők tekintélyes áttörésnek tartják a felfedezést a gyógyszerrezisztencia elleni küzdelemben – számolt be róla a BBC News.

A tudósok egy algoritmust használtak több mint százmillió kémiai vegyület alig egy-két napot igénybe vevő elemzésére. Az újonnan felfedezett antibiotikum 35 potenciálisan halálos baktériumfélét képes elpusztítani.

Az antibiotikum-rezisztens fertőzések száma Nagy-Britanniában 2017 és 2018 közt 9 százalékkal növekedett, és megközelítette a 61 ezer esetet – idézte fel az angol hírportál.

Az antibiotikumok helytelen használata folytán a testben élő káros baktériumok ellenállóvá válhatnak a gyógyszerrel szemben, és ennek következtében, mikor is tényleg szükség van a szerre, már nem hatékony a fertőzésekkel szemben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jelenséget az egyik óriási fenyegetésnek tekinti a átfogó egészségügyi biztonságra és fejlődésre.

Regina Barzilay, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósa, a korszerű antibiotikum egyik felfedezője nyomatékosította, hogy az antibiotikum-kutatásban a mesterséges intelligenciával most felfedezett antibiotikum “az abszolút első”.

A felfedezést egy olyan algoritmussal érték el, amit az emberi agy felépítése inspirált. A tudósok az úgynevezett mély ismeretszerzés (deep learning) módszerét alkalmazták. Megtanították az algoritmust, hogy 2500 gyógyszert és egyéb vegyületet elemezzen azért, hogy megtalálja az E. coli elleni leghatásosabb baktériumölő tulajdonságú antibiotikumot. Ezt követően a kiválasztott csaknem száz jelölttel végeztek vizsgálatokat az előtt, hogy felfedezték volna a halicint.

“Úgy gondolom, ez az egyik legerősebb antibiotikum, melyet eddig felfedeztek” – mondta James Collins, az MIT kutatócsoportjának biomérnöke. Kijelentette még, hogy ehhez annak a platformnak a kifejlesztése kellett, amelyiknek támogatásával fel tudják használni a mesterséges intelligenciát az antibiotikumok új nemzedékeinek felfedezéséhez.

A módszert az orvosi kutatásokban már ezelőtt is sikerrel használták új terápiák kifejlesztéséhez.

A tudósok hozzáfűzték, hogy a mesterséges intelligencia használata hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjenek a korszerű antibiotikumok előállításának költségei.

Az MIT kutatócsoportja eredményeit a Cell című akadémiai folyóiratban publikálta.

mti