Első alkalommal figyelhették meg, amiként egy feketelyuk „felfal” egy neutroncsillagot

Első alkalommal figyelhették meg, amiként egy feketelyuk „felfal” egy neutroncsillagot

Első alkalommal figyelhették meg tudósok, amint egy feketelyuk „felfal” egy neutroncsillagot. A kozmikus esemény feltehetőleg csaknem 900 millió éve történhetett, de a Földön a LIGO és Virgo gravitációshullám-obszervatóriumok csak augusztus 14-én észlelték a jeleit – adta hírül a space.com hírportál.

Az első feltételezések és a újabb vizsgálatok nyomán a tudósok úgy vélik, hogy a hullámokat egy fekete lyuk és egy neutroncsillag egybeolvadása okozta.

A tudósok azt megerősítették, hogy a LIGO és a Virgo egy gravitációshullám-jelöltet érzékelt – mondta Christopher Berry, a LIGO kutatócsoport tagja, az Északnyugati Egyetem fizikusa a space.com-nak. „Kiindulási becsléseink alapján úgy tűnik, hogy egy valószínűsíthető neutroncsillag-feket lyuk binerről van szó” – hangoztatta.

2015-ben – csaknem száz évvel az után, hogy Albert Einstein első alkalommal feltételezte a gravitációs hullámok létét – az Egyesült Államokban található LIGO obszervatórium első alkalommal észlelt ilyen hullámokat. Attól fogva a tudósok rendszeresen észlelnek gravitációs hullámokat. Viszont még felettébb bonyolult és időigényes meghatározni, hogy milyen jellegű kételemes összetevő egyesülése okozza azokat a „trillázó” jeleket, amelyeket a LIGO és az olaszországi Virgo észlel – mondta Berry.

Ezelőtt érzékelték már két fekete lyuk egybeolvadását és két neutroncsillag egyesülését. Még soha nem erősítették meg ellenben feketelyuk-neutroncsillag-rendszer észlelését. Ebben a rendszerben a fekete lyuk „megeszi” a neutroncsillagot.

A szakemberek alapján e rendszer objektumai neutroncsillagok, amelyek háromszor nagyobbak lehetnek a Nap tömegénél, ráadásul feketelyukak, amelyek legalább ötször nagyobbak a Nap tömegénél. Mivel ellenben még soha nem figyeltek meg ekkora méretű feketelyukat és neutroncsillagot, a szakemberek nem tudják, mekkora lehet a feketelyuk minimális tömege és a neutroncsillag maximális tömege.

2016 februárjában jelentették be Washingtonban, hogy 2015. szeptember 14-én a LIGO tudósainak két fekete lyuk összeolvadása révén sikerült első alkalommal közvetlenül megfigyelniük a gravitációs hullámokat egy a Földtől 1,3 milliárd fényévnyire található galaxisban. Ezzel végre közvetlen bizonyítékot találtak az Albert Einstein által 1916-ban megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására.

A felfedezésért a LIGO három tudósa, Barry C. Barish, Kip S. Thorne és Rainer Weiss fizikai Nobel-díjat kapott 2017-ben. Onnantól a LIGO/Virgo detektorok hálózata felfedezett kilenc újabb feketelyuk-egybeolvadást és két neutroncsillag robbanásszerű összeütközését.

A LIGO Akadémiai Együttműködésben több mint ezer ember vesz részt 83 intézményből és 15 országból, Magyarországról a fővárosi Eötvös Loránd Tudományegyetem és a debreceni MTA Atommagkutató Intézet összefogásában funkcionáló Eötvös Gravity Research Group (EGRG), mindemellett a Szegedi Tudományegyetem LSC csoportja és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont. A gravitációs hullámok felfedezése tudománytörténeti jelentőségű esemény volt, új korszakot nyitott a világűr kutatásában: eddig nem látott kozmikus események és objektumok váltak megfigyelhetővé.

mti