Első alkalommal fedezhettek fel három csillag körül keringő bolygót

Első alkalommal fedezhettek fel három csillag körül keringő bolygót

Első alkalommal fedezhettek fel három csillag körül keringő bolygót.

A Las Vegas-i Nevadai Egyetem (UNLV) tudósai a chilei Atacama sivatagban látható ALMA obszervatórium hozzájárulásával vizsgálták a GW Orions csillagrendszert. Az ebben található három csillag körüli három porgyűrűt elemezték, amelyek kulcsfontosságúak a bolygóképződés szempontjából – írja a PhyOrg.com tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Eközben bukkantak egy tekintélyes, de titokzatos résre a hármas csillaglemezen.

A szakértők a jelenség több különféle, lehetséges okát megvizsgálták, köztük annak lehetőségét is, hogy a rést a három csillag gravitációs ereje teremtette meg. Elemzéseik alapján viszont jóval valószínűbb és izgalmasabb magyarázat, hogy a lemezen a rést egy – vagy több – nagy tömegű, Jupiterhez hasonlatos bolygó jelenléte okozza.

A gázóriások többnyire az első bolygók, amelyek egy csillagrendszeren belül kialakulnak. Ezeket követik a szilárd felszínű bolygótestek, az úgynevezett Föld-típusú bolygók.

Maga az égitest nem megfigyelhető, de a felfedezések alapján arra lehet következtetni, hogy ez az első olyan bolygó, amely három csillag körül kering. A következő hónapokban újabb vizsgálatokat végeznek ez ALMA teleszkópja támogatásával, hogy közvetlen bizonyítékokat szerezzenek a jelenség magyarázatára.

„Ez azt jelentheti, hogy a bolygóképződés sokkal aktívabban zajlik, mint midőn véltük” – mondta Jeremy Smallwood, a tanulmány vezető szerzője, az UNLV munkatársa.

mti