Elkészült a veszprémi pályázat arculata

Elkészült a veszprémi pályázat arculata

A Bakonyt és a Balatont is magába foglaló egész régió áll a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) pályázat fókuszában, a közösségi csoportok és magánemberek bevonásával megvalósult koncepciót a térséghez kötődő ismert emberek, azaz nagykövetek képviselik – hangoztatta Veszprém polgármestere a pályázati arculatot bemutató sajtótájékoztatón.

Porga Gyula (Fidesz-KDNP) kijelentette még: a nagykövetek azt vállalták, hogy személyiségükkel, presztízsükkel erősítik a koncepciót. A veszprémi EKF 2023-pályázat nagykövete Freund Tamás agykutató, Laposa Zsófia és Bence borász, Miklósa Erika operaénekesnő, M. Tóth Géza filmrendező, Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház irányítója, Szakáky György táncművész, Zoób Kati divattervező, Gulyás Péter kézilabdázó és Likó Marcell zenész.

Gerhes Gábor, a pályázat arculatát készítő képzőművész azt nyomatékosította, hogy a Bakony és a Balaton kontúrját sejtető logó a harmónia és a játékosság jegyében született. Kijelentette még: a település nevének kiírása, mely „flexibilisen” jelenik meg, „markáns vizuális elemként” kaphat ezután szerepet a különféle felületeken, példának okáért programfüzeteken, plakátokon, honlapon.

Porga Gyula nyomatékosította: ha nem nyerne Veszprém pályázata, akkor is lényeges a pályázatban megfogalmazott célok megvalósítása.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy települése viselheti. A 2023-as EKF-pályázat benyújtási határideje december 20. Várhatóan 2018. februárig szakértők bevonásával az Emmi által működtetett tárcaközi bizottság, ezenfelül a brüsszeli szakértői testület is áttekinti a beérkezett pályázatokat, és kooperálva kiválasztják a végső körbe továbbjutó településeket. A második körben a továbbjutó településeknek részletesebben kell kifejteniük konkrét terveiket. Ezt követően 2018 végén derülhet ki, melyik magyar helység viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban.

mti